Külföld

Párizs nem fogadja az Aquariust

Panama visszavonta a mentőhajó regisztrációját, a rajta utazó bevándorlók pedig Máltán léphettek partra tegnap

Nem engedi kikötni Franciaország Mar­seille-ben az Aquariust, a civil mentőhajó végül Máltán kötött ki. Ennek ellenére Portugália bejelentette, tíz embert befogad a hajó fedélzetén tartózkodó migránsok közül.

Az Aquarius mentőhajónak az európai szabályok szerint a legközelebbi kikötőben kell kikötnie, és az nem Marseille – reagált tegnap Bruno Le Maire francia belügyminiszter a BFM TV hírcsatornának arra a kérdésére, Párizs hajlandó-e fogadni a dél-franciaországi kikötőben a jelenleg a líbiai partok közelében tartózkodó civil mentőhajót 58 kimentett migránssal a fedélzetén. Az MTI szerint ezek után a francia elnöki hivatal egy neve elhallgatását kérő vezetője közölte: a hajónak „ki kell kötnie, és ma Máltához van a legközelebb”.

Ennek ellenére a portugál belügyminisztérium tegnap délután közleményben azt jelentette be, hogy Portugália tíz embert befogad az Aquarius fedélzetén lévő bevándorlók közül, az erre vonatkozó döntést pedig a Franciaországgal és Spanyolországgal való egyeztetés után hozták meg. A bevándorlók, későbbi bejelentés szerint, Máltán léphettek partra.

A Földközi-tenger középső részén az Aqua­rius az utolsó civil mentőhajó, amelynek egyébként a hét végén a panamai hajózási hatóság visszavonta a regisztrációját, így a hajóról a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani a panamai lobogót, és nem futhat ki a tengerre új regisztráció nélkül. Marseille a hajót üzemeltető egyik civil szervezet, az SOS Méditerranée székhelye, az NGO szerint pedig az egyetlen hely, ahol képesek lennének kezelni az új helyzetet.

Szintén tegnap csaknem négyszáz migránscsalád érkezett a zsúfolt leszboszi Mória menekülttáborból az Athén melletti Pireusz kikötőjébe, hogy onnan az ország más részeibe telepítsék át őket – írta az MTI. A görög kormány a múlt héten mintegy kétezer ember áttelepítését kezdte meg Leszboszról Görögország északnyugati részébe, mivel a háromezer főre épült Mória túlzsúfolt, ott az áttelepítések megkezdése ellenére a hétfői adatok szerint még mindig több mint 8700 migráns él. A helyi hatóságok korábban azzal fenyegetőztek, bezárják a létesítményt, ha a kormány nem tesz lépéseket a probléma megoldása érdekében. A helyzet azonban nem javul, a görög parti őrség közlése szerint múlt hét végén több mint kétszáz migránst mentettek ki az Égei-tengerből, s vittek a görög szigetek menekülttáboraiba.


Kevesebb kritikus riportot akar az osztrák belügy

Elektronikus úton küldött útmutatást a múlt héten a tartományi rendőrségi sajtószolgálatoknak az osztrák belügyminisztérium, amelyben többek között azt kéri, korlátozzák a nyilatkozatokat a tárcával szemben kritikus három lapnak, a Kuriernak, a Der Standardnak és a Falternek – írta honlapján a Kurier című osztrák napilap. Riportok a jövőben csak akkor készíthetők, ha az illetékes hírforrás előtte garantálja a semleges vagy kedvező hangvételt. Ezen kívül még egy témát hangsúlyoz az ajánlás: „Arra kérem önöket, hogy a jövőben nevezzék meg közleményeikben a feltételezett elkövető állampolgárságát”, és közöljék, ha menedékkérőről van szó. Az üzenetben azt is javasolták, hogy a jövőben hozzanak nyilvánosságra több szexuális bűncselekményt. „A sajtószabadság bármiféle korlátozása elfogadhatatlan” – írta New Yorkból Sebastian Kurz néppárti kancellár, és Alexander van der Bellen osztrák államfő hasonlóképpen foglalt állást. Ellenzéki pártok, sajtószakszervezetek és civil szervezetek is bírálták a belügyi tárca javaslatait. Barbara Teiber, a GPA-djp sajtószakszervezet vezetője „veszélyes határátlépésnek” minősítette a minisztérium üzenetét. (UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom