Külföld

Ötvenhét újságírót öltek meg idén munkavégzés közben

„Szíria pokollá vált”

A Riporterek Határok Nélkül szervezet közlése szerint a munkavégzés közben meggyilkolt újságírók harmada Szíriában dolgozott. Mindemellett a tavalyihoz képest csökkent az áldozatok száma, a bebörtönzött sajtósoké azonban a török puccskísérlet utáni megtorlások miatt emelkedett.  

Szíria 2016-ban a tanulmány szerint "pokollá" vált", itt 19 újságíró vesztette az életét a tavalyi 9 után. Afganisztánban 10-en, Mexikóban 9-en, Irakban 7-en, Jemenben pedig 5 újságíró halt meg.

Rajtuk kívül 9 bloggert és a médiában dolgozó további nyolc munkatársat is megöltek 2016-ban a munkájával összefüggésben.

"A jelentős csökkenés azzal magyarázható, hogy az újságírók egyre inkább elmenekülnek a túl veszélyes országokból: Szíria, Irak, Líbia, de még Jemen, Afganisztán, Banglades vagy Burundi is a tájékoztatás fekete foltjává vált, ahol a büntetlenség uralkodik" - olvasható az RSF jelentésében.

Az 57 megölt újságíró közül négy - köztük egy Szíriában lelőtt holland és egy iraki - kivételével valamennyien a saját hazájukban haltak meg.

Idén a megölt újságírók kétharmada háborús konfliktusokban halt meg, szemben a tavalyi évvel, amikor több újságíró elvileg békés országban vesztette életét, mint például Párizsban, a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni iszlamista merényletben megölt karikaturisták.

Az elmúlt évtizedben 780 újságírót öltek meg a munkájával összefüggésben az RSF összesítése szerint.

Az őrizetbe vett, illetve bebörtönzött újságírók száma 2016-ban a Törökországban kialakult helyzet miatt viszont emelkedett.

Pillanatnyilag 348 újságíró és blogger van rács mögött világszerte, ezen belül csak Törökországban több mint százan. Ez 6 százalékos emelkedést jelent 2015-höz képest.

Ha csak a bebörtönzött hivatásos újságírók számát vizsgáljuk, az 22 százalékos növekedést mutat, Törökországban pedig négyszeres emelkedés látható a júliusi puccskísérlet következményeként - mutatott rá az RSF a bebörtönzöttekről szerdán kiadott jelentésében.