Külföld

Orbántól is kölcsönözhetett Trump a német sajtó szerint varsói beszédében

"Donald Trump civilizációs közösségként akarja újjáépíteni a Nyugatot"

Donald Trump civilizációs közösségként akarja újjáépíteni a Nyugatot - értékelte az amerikai elnök varsói beszédét pénteken, a RadioWnet lengyel csatornának nyilatkozva Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára.

Szczerski fontosnak nevezte, hogy Trump nagy teret szentelt a lengyel történelemi tapasztalatnak, amelyet „egyetemes érvényűnek” minősített. Elmondta, a Trump által hangsúlyozott közösség az egyéni szabadságon, a nemzetek szuverenitásán alapszik, másfelől olyan hagyományos értékeken, mint a család, a hit, a kultúra. A lengyel sajtó szerint biztonság- és gazdaságpolitikai siker Trump látogatása, főleg utalása a NATO kollektív védelmi elvére, valamint ígérete a rendszeres amerikai gázszállításokra. A Rzeczpospolita úgy látta, Trump nem támadta „a Nyugat Trump-ellenes frakciója élén álló” Angela Merkel német kancellárt, nem vert éket a tagállamok közé. Rámutattak, a térség „nagyhatalmak gázháborújának terepévé” válik, hiszen Moszkva Trump varsói látogatása előtt egy nappal Magyarország segítségével gyűjtött pontokat a Török Áramlat gázvezetékhez kapcsolódó magyarországi fejlesztésekre vonatkozó megállapodással.
A Die Welt német lap szerint Trump néhány kijelentése– az értékekről és a határ védelméről – olyan volt, mintha lengyel vezetőktől vagy Orbán Viktortól vette volna azokat. A lap szerint az amerikai elnök Nyugat-Európa megmentőjeként tekint a kelet-európaiak kemény menekültpolitikájára, Angela Merkel befogadási politikájával ellentétben. A Die Welt szerint az is Orbánt idézte, amikor az erős európai nemzetállamokról beszélt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom