Külföld

Orbánnal vezetné Európát Salvini

„Nem akarunk új rabszolgákat”, és nem akarjuk a gyermektelen európaiakat ellensúlyozni az afrikai fiatalság elszakításával hazájuktól – mondta az olasz belügyminiszter

Matteo Salvini volt a bécsi migrációs konferencia főszereplője: összeveszett Jean Asselbornnal, kellemetlen perceket szerzett máltai kollégájának, és kijelentette, hogy szerinte pár hónap múlva Orbán Viktorral fogja vezetni Európát.

Salvini 20180915
Heinz-Christian Strache és Matteo Salvini is kiállt a migráció megállítása mellett (Fotó: Reuters - Leonhard Foeger)

Néhány hónap múlva Orbán Viktorral fogjuk vezetni Európát – mondta Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter tegnap Bécsben, ahol Heinz Christian Strache osztrák alkancellárral tárgyalt a migráció nemzetközi biztonsági kihívásairól rendezett konferencián.

A magyar emberek és a kormány elleni szankciók politikai indíttatásúak, a változásra képtelen szélsőbalos Európa őrülete – jelentette ki az olasz belügyminiszter.

Salvini Bécsben Stephan Mayer német belügyi államtitkárral is tárgyalóasztalhoz ült tegnap, és együtt jelentették be, hogy Berlin és Róma még tárgyalásokat folytat a kétoldalú migrációs megállapodásról.

Az olasz belügyminiszter a konferencián egyébként összeszólalkozott Jean Asselborn luxemburgi külügy- és bevándorlási miniszterrel, mivel utóbbi azt mondta, hogy Európának a társadalom elöregedése miatt szüksége van a migránsokra. Engem azért fizetnek az olasz állampolgárok, hogy segítsem a fiatalokat a gyermekvállalásban, nem pedig azért, hogy az afrikai fiatalság legjobbjait elszakítsam hazájuktól, hogy azon európaiak helyébe lépjenek akiknek nem születnek gyermekei – hangsúlyozta Salvini, hozzátéve azt is, hogy „nem akarunk új rabszolgákat”. Az olasz belügyminiszter szavainak fordítása hallatán Asselborn megszakította kollégáját, s meglehetősen feszülten emlékeztette, hogy Luxemburg az elmúlt évtizedekben számos olasz bevándorlót fogadott be, mert „Olaszországban nem tudtatok gondoskodni gyerekeitekről”. A hírügynökségek szerint Asselborn a konferenciát záró fényképezésen sem vett részt.

Salvini egyébként máltai kollégája mellett ülve jelentette be, hogy azonnal eltávolítják Olaszországból azt a 184 tunéziait, akik motorcsónakkal átkeltek a máltai vizeken, és az olaszországi Lampedusa szigetén kötöttek ki, és megvádolta Máltát, hogy teljesen kivonja magát a migráció ellenőrzéséből.

A konferencián Herbert Kickl osztrák belügyminiszter arról beszélt, hogy az Európai Unió elhamarkodottan vetette el azt az elképzelést, hogy Észak-Afrikában gyűjtőtáborokat hozzanak létre. Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos csütörtökön gyakorlatilag lehetetlennek nevezte, hogy befogadóközpontok létrehozásával enyhítsék a migrációs nyomást. Az ötlet nagyjából két hónapos, és az uniós biztos úr már két hónap után egyértelműen feladta – reagált Kickl a biztos szavaira, és emlékeztetett, hogy más témákat évekig tárgyalnak az Európai Unióban a döntés előtt. Kickl egyúttal bírálta a földközi-tengeri mentőakciókat, mert szerinte a probléma részeivé váltak. Az embercsempészek módszerének részévé vált, hogy veszélybe sodorják a migránsokat a tengeren – mutatott rá.


Merkel hatásköröket venne el

Nagy visszhangott kapott a német és a nemzetközi médiában, hogy Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestag költségvetési vitájában nemzeti hatáskörök elvételéről beszélt. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, „azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet valóban átfogó hatáskörrel ruházzuk fel. És ez a szolidaritás mércéjét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy például lehetővé tegyük a legális migrációt”. A Frontex egyébként tegnap arra figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlók fő célpontja továbbra is a spanyol határ, több mint felük – 29 600 ember – ezen átlépve érkezett az Európai Unióba az év első nyolc hónapjában. (ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom