Külföld

Orbán Viktor: Első a nemzeti érdekünk

Az Európai Unió és a tagállamok egyensúlya a visegrádi országok célja

A nemzetállamok és az uniós intézmények közötti egyensúlyt támogató közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi négyek kormányfői tegnap Varsóban, akik emellett a térségünkbe érkező, silányabb minőségű élelmiszerek ellen is fellépnének.

Orbán 20170303
Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök a visegrádi csoport találkozóján (Fotó: MTI - Szecsődi Balázs)

„Éppen ideje volt, hogy a visegrádi csoport elfogadjon egy ilyen dokumentumot” – kommentálta Orbán Viktor, hogy a négy visegrádi ország tegnap ratifikált közös nyilatkozatban nyújtja be álláspontját a március végi római EU-csúcsértekezleten. A lengyel kormányfő, Beata Szydlo ismertette a V4-csúcs utolsó napján elfogadott nyilatkozatot, amely megerősítené az uniós törvényhozói és politikai folyamatok demokratikus, nemzetállami szintű felügyeletét. A V4-ek egyetértettek abban, hogy kulcsfontosságú az uniós egység megőrzése, illetve hogy az EU-n belüli együttműködésnek az egységes piacon és a schengeni övezet integritásán kell nyugodnia. Kiálltak amellett, hogy az EU megreformálásában az összes tagállam érdekét egyenlő módon kell kezelni.

Orbán a dokumentum kapcsán azt mondta, hazánk „teljes egészében és lelkesen támogatja” azt. Nem szabad megbontani az egyensúlyt a tagok és az uniós intézmények között, meg kell állítani a „lopakodó hatáskörelvonást” a nemzetállamoktól többek közt az olyan fontos kérdésekben, mint az energiaár vagy a migránskérdés szabályozása. „Az unió belső vitáiban hazánknak továbbra is a nemzeti érdekek mellett kell kiállnia, ebben megértő társai a V4-ek” – tette hozzá. A dokumentum elfogadását Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és szlovák kollégája, Robert Fico is rendkívül fontosnak minősítette Európa jövője szempontjából.

Orbán Viktor kitért az Európa keleti és nyugati fele között tapasztalható különbségekre az élelmiszer-minőség kapcsán. Az ügyben kettős mérce érvényesül az EU piacán, s a V4-ek ezért olyan szabályrendszert követelnek, amely megakadályozza, hogy Közép-Európa lakosai másodrendűeknek minősüljenek e tekintetben. A cseh kormányfő ehhez csatlakozva követelte az Európai Bizottság fellépését, a szlovák Fico az uniós alapelvet súlyosan sértő csalásnak nevezte a gyakorlatot, és európai parlamenti vizsgálatot követelt.

„A jelenlegi V4-csúcs minden tagnak hasznos volt” – értékelte lapunknak Bartha Dániel politológus a találkozót. Mint mondta, az EU-csúcs előtti közös álláspont kialakítása például a nemzetállami hatásköröket nézve nagyon fontos: a V4-ek együttes ereje az Európai Tanácson belül meghaladja Németországét, és az egységes álláspont gyengíti az új lengyel kormány politikai elszigetelésére tett nyugati kísérleteket is. Az élelmiszer-minőség témája is segít egységbe kovácsolni a szövetség tagjait: népszerű és belpolitikai támogatást hozhat. Ráadásul azon országok számára is vonzó lehet, amelyek lakosai hasonló élelmiszereket fogyasztanak, így más kelet-európai államok is csatlakozhatnak. De nem szabad elfelejteni, tette hozzá, hogy nagyon kemény munka vár a V4-ekre, ha el akarják érni, hogy mindezt jogszabályokba is ültesse Brüsszel, mivel a kérdés rendkívül összetett, és a terület erősen szabályozott.