Külföld

Orbán: A mi víziónk a nemzetek Európája

A csúcsjelöltnek megválasztott Manfred Weber egységes támogatását sürgette Helsinkiben a magyar kormányfő, aki szerint a kereszténydemokrácia reneszánszára van szükség

A nemzetek Európájáról és az Európai Néppárt sikerének zálogáról beszélt Helsinkiben Orbán Viktor. A Fidesz által is támogatott politikust jelöli a pártcsalád az Európai Bizottság élére.

weber
Elsöprő győzelemet aratott Manfred Weber és a párt kereszténydemokrata szárnya (Fotó: AFP/Markku Ulander)

Kereszténydemokrata győzelem született az Európai Néppártban (EPP), a jobbközép pártcsalád ugyanis Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csúcsjelöltjévé (Spitzenkandidat) helsinki kongresszusának második napján. Weber a szavazáson jelentős többséggel – 619-ből 492 szavazattal, azaz 79 százalékos eredménnyel – legyőzte riválisát, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt, aki a pártcsalád liberális szárnyát képviseli. „Egy új fejezetet szeretnék nyitni egy jobb Európa számára: nincs több harag” – hangsúlyozta tegnapi beszédében Weber, hozzátéve – „hídépítők vagyunk, használjuk ki a lendületet, és akkor nyerünk 2019 májusában”. Stubb pedig arról beszélt, hogy Európa nehéz időket él, ezért arra biztatta hallgatóságát, „menjenek a barikádokra, védjék meg a liberális demokráciát és a jogállamiságot”.

A liberális demokrácia és jogállamiság említése egyébként vitákat kavart a kongresszuson elfogadott határozattal kapcsolatban. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta, elfogadták azt a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot, amelynek eredményeként kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból és a kereszténydemokrácia értékei szerepelnek a szövegben. A HVG szerint az említett rész a civil társadalomról szól, innen került ki a liberális demokráciára vonatkozó utalás, csak a kongresszus honlapján olvasható dokumentum elején említik egyszer a liberális demokráciát. A határozat egyébként kitér a jogállamiságra, emberi jogokra, szabad sajtóra is.
„A nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát; Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz” – hangsúlyozta tegnapi beszédében Orbán Viktor. Kiemelte: a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: „nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül” – tette hozzá.

A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely „egyszerre keresztény és demokrata” – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint ezzel szemben a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak.

A miniszterelnök szerint az EPP a győztesek pártja, amely mindig két lábbal állt a földön, de mára ez megváltozott. Emlékeztetett, az elmúlt öt évben az EPP adta Európa vezetését, és vállalni kell a felelősséget azért, hogy „az angolokat nem tudtuk belül, a migránsokat pedig nem tudtuk kívül tartani Európán”. Orbán Viktor szerint a pártcsalád 2019-es győzelméhez először is vissza kell állítani annak egységét, s vissza kell térni a szellemi gyökerekhez is, meg kell hirdetni „a kereszténydemokrácia reneszánszát”. Kiemelte, ha a Néppárt elfogadja a balliberálisok mércéjét és saját ellenfeleinek akar megfelelni, akkor veszíteni fog. „Az európai választásokat is a saját országaikban kell megnyerni, és ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükség” – mutatott rá. A kormányfő elmondta: a kulcs a győzelemhez ugyanaz, mint volt, újra az emberek oldalára kell állni. „Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól, írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot: vagyis: a néptől, a nép által, a népért” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a magyar néppárti delegáció Manfred Webert támogatta, akinek megköszönte, hogy eljött hazánkba a magyar választási kampányban. „Egy olyan embert tisztelünk benned, aki tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek” – emelte ki.

Beszédében a miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy pénteken van a berlini fal leomlásának évfordulója. Közölte: „mi, akiket odadobtak a Szovjetuniónak, sosem hittük el, hogy létezik két Európa”, a közép-európai szabadságharcosok mindig tudták, hogy Európa csak egy van, és „mi csak az újraegyesített Európában kaphatjuk vissza a szabadságunkat”.

„A kongresszus alapvetően feszültségmentes hangulatban telt” – nyilatkozta lapunknak Helsinkiből Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, hozzátéve: „a magyar delegáció kitett magáért, hiszen a miniszterelnök mellett miniszterek, államtitkárok, EP-képviselők és vezető ifjúsági politikusok is részt vettek a rendezvényen”. A beszédekben – mint mondta – főleg a populistákra, a külső és belső fenyegetésekre panaszkodtak. Rámutatott, Orbán Viktor beszéde egyértelműen kiemelkedett a középszerű szónokok sorából, „ez a fajta győztes mentalitás, ambíció csak nyomokban volt tapasztalható más felszólalóknál”. Ez egy önbizalmát vesztett párt – jegyezte meg. Angela Merkel német kancellár felszólalásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a politikust megtapsolták és éljenezték, de „alapvetően már temetik”. Összességében közelebb került a választási egység, de nagyon sokat kell dolgoznia még az EPP-nek 2019 tavaszáig – összegzett Szabó Dávid.


Az ukrán vezetést is védte Donald Tusk

Petro Porosenko ukrán államfővel is egyeztetett a helsinki néppárti tanácskozás margóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A lengyel politikus rövid beszédet is tartott a kongresszuson, burkoltan a magyar kormánynak címzett éles kritikát megfogalmazva. Tusk védelmébe vette a liberális demokráciát, és úgy fogalmazott, nem kereszténydemokrata, aki – egyebek mellett – a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás ellen lép fel, aki nem szereti a szabad sajtót és az NGO-kat, az államot és a nemzetet az egyén szabadsága fölé helyezi, a liberális demokrácia helyett „keleti autoriter demokráciát” akar bevezetni. A lengyel politikus kitért arra is, hogy nem lehet kereszténydemokrata, aki „támadja” az „áldozat” Ukrajnát.


„Meg kell védeni közös értékeinket”

Orbán Viktor és a Fidesz az Európai Néppárt (EPP), a mi családunk tagja – jelentette ki Manfred Weber, az EPP tegnap megválasztott csúcsjelöltje szerdán Helsinkiben a PestiSrácok hírportálnak. A bajor politikus elmondása szerint hídépítőként tekint magára, a magyar miniszterelnökkel pedig tárgyalni szeretne, és nem akarja „kitenni” az EPP-ből. „Orbán Viktor előtt nyitva áll az ajtóm” – tette hozzá. Weber kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy szövetségesként tekint-e a magyar kormányra. Megismételte, hogy párbeszédet akar folytatni Orbán Viktorral, akit arra kért, hogy tegyenek hitet az európai értékek mellett. Szerinte Európa és az EPP értékeit mindenkinek tiszteletben kell tartania, mivel „a közösség a közös értékeink közössége, amelyeket meg kell védenünk”.
(HSZ)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom