Külföld

Obamának döntenie kell Szíriáról

Washington dilemmája: menjen vagy maradjon Aszad

Az Iszlám Állam elleni amerikai fellépés stratégiájának felülvizsgálatára kérte nemzetbiztonsági szakértőit Barack Obama elnök a CNN információi szerint.

Török katona 20141114
Török katona Kobaniból elmenekült szíriai kurdokkal (Fotó: Reuters - Murad Sezer)

A hírtelevízió diplomatákra és kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva csütörtökön úgy fogalmazott: az amerikai elnök már nem biztos abban, hogy le lehet győzni az Iszlám Államot a szíriai politikai átmenet kikényszerítése és Bassár el-Aszad elnök eltávolítása nélkül.

Az újragondolást állítólag az Öböl-államok és Törökország nyomására vették tervbe, aligha függetlenül attól, hogy Washington térségbeli szövetségesei három éve támogatják pénzzel és fegyverrel az Aszad és gyakran az egymás ellen harcoló csoportokat. Alistair Baskey, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint nem változott a stratégia: míg a legközvetlenebb cél az Iszlám Állam kiszorítása Irakból, partnereikkel együtt folytatják a terrorszervezet szíriai állásainak bombázását, hogy ne juthassanak biztos menedékhez, és csapásmérő képességük is megtörjön.

A brit Telegraph arról írt, hogy a Fehér Házon egyre nagyobb a nyomás: el kell végre döntenie, hogy Aszad ellen fordulnak, vagy képesek együttműködni vele. Aszad régóta terroristáknak nevezi a felkelőket. A Szabad Szíriai Hadsereg ugyan a Nyugat számára általában vállalható erőnek tűnik, a hol ellenük, hol velük harcoló an-Nuszra Front azonban a szíriai konfliktus közepette felkerült az amerikai terror-feketelistára.

Ami az amerikai dilemmát illeti, ha partnernek tekintik Aszadot, azzal szövetségessé lép elő Irán is, Teheránnal viszont még messze van a nukleáris programja miatti, szankciókkal terhelt vita vége – a tehetős Öböl-monarchiák és Ankara rosszallásáról pedig még nem is beszéltünk.

Azonban Aszad hiába szúrja a szemét, Obama tudja: az Iszlám Állam megerősödése Irakban egyebek mellett a gyenge hatalomnak és a tehetetlen hadseregnek, Szíriában pedig a háborús zűrzavarnak „köszönhető”. A még mindig az emberek nagy többsége által támogatott elnök bukása pedig káoszba taszítaná az országot, és jó eséllyel magával rántaná a térséget is. A Telegraph azért javasol egy harmadik lehetőséget is: egy békefolyamatot. A stabilitás és béke lehetősége az ügy mellé állíthatja a Damaszkuszt támogató Iránt és Oroszországot. A damaszkuszi kormányban eddig megvolt a tárgyalási készség, az ellenzék azonban egyelőre minden nyugati tréning ellenére töredezett és átláthatatlan.