Külföld

Obama az iraki háború csapdájában

Hét újabb ország szállít fegyvert és felszerelést az iszlamista terroristák ellen harcoló kurdoknak – „Amerika nem felejt”

Mielőbbi megtorlást vár az amerikai közvélemény James Foley újságíró lefejezése miatt. Obama elnök hosszú küzdelemre készíti fel honfitár­sait, mert szerinte nem könnyű feladat gyökerestül kiirtani a terrorizmust.


irakA kurd önvédelmi milícia tagjai járőröznek Bagdadtól északkeletre (Fotó: Reuters)
Barack Obama nem akarja visszarántani országát a megválasztásakor nyomasztó örökségként megkapott iraki háborúba, az Iszlám Állam terroristái­nak megfékezése azonban súlyos áldozatokkal járó küldetés lesz, amelyik ráadásul azzal jár, hogy az Egyesült Államoknak közelednie kell Szíriához és Iránhoz is. Az amerikai elnök a terroristákkal való eredményes leszámolás késlekedéséről szólva úgy fogalmazott: „Amerika nem felejt, a kezünk messzire elér, türelmesek vagyunk, az igazságszolgáltatás nem marad el.” A veteránok előtt elmondott beszédében azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz hasonló rákfene gyökerestül való kiirtása nem könnyű feladat, nem fog gyorsan menni.

Barack Obama parancsára eddig az amerikai harci gépek mintegy száz légi csapást hajtottak végre a terroristák állásai ellen, és felderítő repülésekkel újabbakat készítenek elő Szíriában is, az Iszlám Állam rakkai központja ellen. Az amerikai elnök szavai szerint országának erősen, magabiztosan és bölcsen kell vezető szerepet játszania a világban, hiszen a nagy létszámú katonai erővel való megszállás a jelen esetben nem segítene a helyzeten.

Chuck Hagel védelmi miniszter bejelentette, hogy hét ország – Albánia, Kanada, Horvátország, Dánia, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia – fegyvert és felszerelést szállít a terroristákkal harcoló kurdoknak. Hasonló szándékról nyilatkozott egyébként a napokban Németország is, a térség meghatározó hatalma, Irán pedig ígéretéhez híven, elsőként leszállította a kért fegyvereket a kurdoknak.
Az iraki helyzet tárgyalásra késztette a regionális befolyásra törekvő két nagy riválist, Szaúd-Arábiát és Iránt. Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes Dzsiddában találkozott Szaúd el-Feiszál herceggel, aki az ország külügyminisztere is egyben, de a találkozóról csak szűksza­vúan számolt be a helyi média.

Rijád és Teherán kapcsolata azért is fagyos, mert előbbi a térség szunnita erőit, utóbbi pedig a siítákat támogatja.

A szíriai konfliktusban Szaúd-Arábia Katarral karöltve fegyverrel és pénzzel is támogatja a különböző felkelőcsoportokat, és tekintettel arra, hogy a monarchia a szunnita iszlám legszigorúbb ágát követi, támogatásából nem csak a Nyugaton is vállalhatónak tartott fegyvereseknek jutott. Az Iszlám Állam előretörése azonban alighanem Rijádot is megijesztette.Magyar terroristák miatt hívna össze bizottsági ülést a Jobbik

Az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kérte Kövér László házelnöktől és Németh Zsolt külügyi bizottsági elnöktől a Jobbik – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese aggasztónak nevezte azt a hírt, hogy több tucat magyar is van az Iszlám Állam kötelékében harcoló nyugati zsoldosok között. Mint mondta, az Országgyűlésnek fontos lenne tudnia, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázatokat vet fel a tevékenységük. Gyöngyösi Márton szerint a jelenlegi helyzetben nagy szerepe van a Nyugatnak, amiért Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntése érdekében pénzügyi, katonai és erkölcsi támogatást nyújtott a terrorszervezeteknek, amelyek ottani sikertelenségük miatt átszivárogtak a szomszédos Irakba, s kihasználták a teljes kudarccal végződött amerikai megszállás okozta tátongó űrt. Mint a frakcióvezető-helyettes emlékeztetett, pártja tavaly augusztusban már számon kérte a kormányt, hogy miért áll be az euroatlantista központ álláspontja mögé.