Külföld

Nyilatkozatpárbaj

Szóban csatázott Donald Trump és Theresa May egy brit szélsőséges mozgalom videói miatt

Zajlik az üzengetés London és Washington között annak nyomán, hogy az amerikai elnök egy vitatott muszlimellenes brit mozgalom videóit osztotta meg Twitterén.

Theresa-May
Theresa May brit kormányfő szóvivője útján fejezte ki rosszallását Trump közösségi médiás akciója miatt, szerinte gyűlöletkeltő videókat osztott meg (Fotó: Reuters/Toby Melville)

„A Britain First a legaktívabb muszlimellenes utcai mozgalom az Egyesült Királyságban, amely leginkább extrém, ellentmondásos akcióiról ismert” – mondta a Hope Not Hate (Remény, Nem Gyűlölet) antifasiszta szervezet egyik tagja a Deut­sche Welle német közszolgálati médiatársaságnak.

James Slack, Theresa May brit miniszterelnök szóvivője már szerdán rosszallását fejezte ki a videók megosztása miatt. A Downing Street szóvivőjének első nyilatkozata szerint a Britain First a közösségek megosztására törekszik gyűlölettel átitatott, hazug és feszültséget keltő szóhasználatával, és ezért „helytelen, amit az (amerikai) elnök tett”.

Trump Twitter-üzenettel válaszolt a Downing Streetnek, amelyben felszólította Theresa May-t, hogy ne rá összpontosítsa figyelmét, hanem „az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra”. Erre reagálva a brit kormányfő szóvivője közölte: Theresa May „teljes mértékben a szélsőségesség elleni fellépésre összpontosítja figyelmét”.

Az amerikai elnök nagy-britanniai meghívásának visszavonására szólította fel a konzervatív kormányt Sadiq Khan, London munkáspárti, muszlim polgármestere. A meghívás megtörtént, és nem vonjuk vissza – mondta Theresa May a The Guar­dian szerint, ám pontos időpontot nem tudott mondani Trump látogatására, ami arra utal, hogy az esemény nem a közeljövőben várható.