Külföld

Nográdi György: Európa meggyengült, már nem globális játékos

A biztonságpolitikai szakértő szerint messze a legnagyobb hatalom ma az Egyesült Államok, mögötte Kína és Oroszország áll

Európa meggyengült, már nem "globális játékos" - fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vasárnap

Elemzése szerint jelenleg "messze" a legnagyobb globális hatalom az Amerikai Egyesült Államok, tőle leszakadva, de feltörekvőben áll Kína, a harmadik helyen pedig Oroszország szerepel. Európa már nem "globális játékos" - mondta Nógrádi György az M1 aktuális csatornán, rámutatva arra, hogy ezt rendkívül nehezen veszik tudomásul Berlinben Londonban, Párizsban, Rómában.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a Közel-Keleten Európának érdemben nincs befolyása. Nógrádi György kitért a francia és a német belpolitikai helyzetre. Azt mondta: Emmanuel Macron francia elnök ígéreteit - elődeihez, Francois Hollande-hoz és Nicolas Sarkozyhez hasonlóan - nem tudta végrehajtani, a legnépszerűtlenebb elnök.

Németországban mindhárom kormánypárt (CDU, CSU, SPD) elnöke megbukott az idén, a CSU pedig Bajorországban elvesztette az abszolút többségét - mondta Nógrádi György. Németországban 2019-ben négy tartományi választást is tartanak: egyet Brémában, hármat pedig a volt NDK területén, ahol rendkívül erős a kommunista utódpárt Die Linke és a jobboldali AfD, és jönnek fel a Zöldek - hívta fel a figyelmet a szakértő.