Külföld

Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivistát

Az éghajlatváltozás jelentette fenyegetés az egyik legfőbb oka a háborúknak és a konfliktusoknak

Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivistát. A 16 éves lányt három norvég képviselő jelölte az elismerésre.

"Azért jelöltük Gretát, mert az éghajlatváltozás jelentette fenyegetés az egyik legfőbb oka a háborúknak és a konfliktusoknak" - mondta el Freddy Andre Oevstegaard norvég parlamenti képviselő csütörtökön egy norvég lapnak.

Nyár óta Greta Thunberg minden pénteken iskola helyett a stockholmi parlament elé vonul, és így követel határozottabb fellépést a klímaváltozás ellen.

Thunberg példája nemzetközi mozgalmat indított el, március 14-én pénteken mintegy száz országban több ezer diák tartott vele világszerte.

Tavaly nyár óta Thunberg péntekenkénti klímasztrájkja tömegmozgalommá nőtte ki magát. Oevstegaard szerint ez fontos hozzájárulást jelent a békéhez. 

"Ha semmit sem teszünk a klímaváltozás megállításáért, a jövőben háborúk és konfliktusok lesznek, és további menekültekről kell gondoskodnunk" - hangsúlyozta a norvég képviselő.

Thunberg az Aftonbladet című svéd napilapnak elmondta: "hihetetlen és egy kicsit különös", hogy "egy ilyen nagy díjra" jelölték. 

A norvég Nobel-bizottság közlése szerint idén 304 embert és szervezetet javasoltak Nobel-békedíjra. 

Tavaly a Nobel-békedíjat Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivista vehette át. 

A díjat 1901 óta 99 alkalommal ítélték oda.

A Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ebbe a körbe tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok. 

A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A többi Nobel-díjtól eltérően a Nobel-békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de valamennyit december 10-én.