Külföld

„Nincs német, francia vagy európai iszlám”

A Soros-alapítvány is támogatja a Muszlim Testvériség jogvédő szervezetnek álcázott csoportjait az unióban – derül ki kiszivárgott dokumentumokból

A német város vezetése sem tudott a kölni óriásmecsetben tartott török iszlám konferenciáról, noha az európai muszlim szervezetek együttműködéséről tárgyaltak. Szakértők szerint nemcsak a török állam, hanem George Soros alapítványa is támogatja a politikai iszlám terjedését Nyugat-Európában.

A Muszlim Testvériség nyugat-európai befolyására utaló információkat gyűjtött össze az elmúlt napokban az Islamism Map nevű oldal, amely térképen mutatja a Nyugaton tevékenykedő iszlamista szervezeteket. Múlt héten a török kormány szervezésében rendeztek nagyszabású iszlám konferenciát Kölnben, a Recep Tayyip Erdogan török elnök jelenlétében tavaly ősszel felavatott óriásmecsetben. Az Islamism Map német kiadásának Twitter-bejegyzéséből kiderül, hogy az eseményen a Muszlim Testvériség írországi, hollandiai és németországi szervezetének legfőbb vezetői is részt vettek. A szunnita iszlamista nemzetközi szervezet több országban, így Egyiptomban, Szíriában, Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben is be van tiltva, terrorszervezetnek számít.

A Kölner Stadt-Anzeiger helyi lap cikke szerint a nemzetközi konferenciát a nyilvánosság kizárásával rendezte a török állami vallásügyi hivatal (Diyanet), valamint a németországi Vallási Intézmények Török–Iszlám Uniója (DITIB). A háromnapos rendezvényen tizenhét ország száz képviselője beszélt a muszlimok jövőjéről Európában, az európai iszlám szervezetek együttműködéséről és az iszlamofóbia elleni küzdelemről. Köln városának tisztségviselőit pedig nem hívták meg. Josef Wirges, a mecsetnek otthont adó kerület szociáldemokrata polgármestere például azt mondta a lapnak, hogy semmit sem tudtak a konferenciáról.

A lap szerint Ali Erbas, aki a Diyanet elnöke és Erdogan bizalmasa többek között arról beszélt, hogy „nincs német, francia vagy európai iszlám”. Megfigyelők szerint a rendezvény „ellenreakció” a tavalyi novemberi iszlám konferenciára, amit Horst Seehofer belügyminiszter kezdeményezett. A kölni lap is kitért arra, hogy a Muszlim Testvériség európai vezetőinek jelenléte az iszlamista szervezet és a Diyanet, valamint a DITIB közeli kapcsolatára utal.

Ahogyan arról korábban – az októberi mecsetavatás kapcsán – lapunk is beszámolt, az Ankarából irányított DITIB ernyőszervezet Németországban kilencszáz mecsetet irányít, a pénteki imák tartalmát pedig a Diyanet határozza meg az anyaországból. Észak-Rajna-Vesztfália jobbközép integrációs minisztere, Serap Güler októberben a Deutsche Welle cikke szerint arról beszélt, a DITIB politikai szervezetként működik, gátolja a török közösség integrációját, és az sem mellékes, hogy 2017-ben nem volt hajlandó részt venni Kölnben azon a megmozduláson, ahol muszlim szervezetek tiltakoztak az iszlamista terror ellen. A mecsetavatás amiatt is aggodalmat keltett, hogy az Erdogan fogadására összegyűlt tömeg azt skandálta, hogy „itt a sereged, te vagy a parancsnokunk”, egyesek a szélsőséges Szürke Farkasok kézjelét mutatták, maga az elnök pedig a Muszlim Testvériség kézjelét használta.

Az Islamism Map a Twitteren arról is beszámolt, egy 2017-es gyűjtését felidézve, hogy a George Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) több olyan, a Muszlim Testvériséghez kötődő iszlamista szervezetet is pénzel Európában, amelyek elsősorban az iszlamofóbia ellen küzdő jogvédő szervezeteknek álcázzák magukat. Az elmúlt években Gilles Kepel iszlámszakértő, a Dzsihád című könyv szerzője is figyelmeztetett arra, hogy az OSF és több esetben az Európai Bizottság által is támogatott francia szervezetek valójában a politikai iszlámot képviselik a jogvédelem álcája mögött. Az Islamism Map által gyűjtésében részben kiszivárgott, részben pedig nyilvánosan is elérhető dokumentumok bizonyítják az összefonódásokat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom