Külföld

Nem zárkózik el az RMDSZ Grindeanutól

Bár jobbnak tartja Klaus Johannis román államfő a december 11-i választások nyomán alakult szociálliberális parlamenti többség második kormányfőjelöltjét, de egyelőre elhalasztotta a döntést a kormányalakítási megbízást illetően – közölték a román hírügynökségek az elnöki hivatalból származó értesüléseikre hivatkozva.

A parlamenti mandátumok csaknem 54 százalékával rendelkező PSD–ALDE szociálliberális koalíció szerdán Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek, miután Johannis előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert. Johannis tegnap félórás megbeszélést folytatott az új jelölttel. A döntés elhalasztása nyomán az idén már nem lehet új kormányt beiktatni Romániában.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke közölte, pártjának képviselőházi és szenátusi frakciója közösen dönt majd arról, hogy adott esetben bizalmat szavaznak-e Sorin Grindeanunak, a szociáldemokraták újabb kormányfőjelöltje azonban tudomásuk szerint nem tett olyat, amely kizárná, hogy megszerezze a magyar érdekképviselet támogatását.

Az RMDSZ múlt héten parlamenti együttműködésről állapodott meg a PSD–ALDE-koalícióval. Kelemen Hunor Grindeanuval kapcsolatban elmondta: „Beszéltem a bánsági kollégákkal, akik jobban ismerik, ők azt mondták, hogy nyitott, bánsági szellemiségű ember, és az ígéreteit betartja. A kollégák, akik dolgoztak már vele, azt mondják, vállalható, megszavazható politikus” – magyarázta.