Külföld

Nem tudták felülbírálni a demokraták Trump vétóját a mexikói határfal ügyében

Érvényben marad a rendkívüli állapot

Meghiúsult az amerikai képviselőház keddi szavazása során az a demokrata párti kísérlet, hogy felülbírálják Donald Trump első elnöki vétóját, így hatályban marad a február 15-én kihirdetett rendkívüli állapot. Ennek célja, hogy az elnök kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz.

Az amerikai Demokrata Párt, bár többséggel rendelkezik a képviselőházban, nem volt képes kellő számú republikánus párti képviselői szavazatot biztosítani az elnöki vétó felülbírásához. Elemzők már korábban rámutattak, hogy nagy valószínűséggel nem lesz meg az elnöki vétó felülbírálásához szükséges kétharmados szavazati többség. Kedden a képviselőházban tartott szavazáson 248-an voksoltak a vétó felülbírálására 181 szavazat ellenében, vagyis a kétharmados többséghez, a 268 vokshoz 38 szavazat hiányzott.

A demokrata ellenzék hevesen ellenzi a falépítést. Hetekig tartó huzavona után a republikánusok és a demokraták a február 15-án megszavazták ugyan a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, de a jogszabály nem tartalmazta a Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra. Csupán 1,375 milliárdos összeget különített el a határbiztonság erősítésére. 

Trump még aznap rendkívüli állapotot hirdetett, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Tervét először a képviselőház, majd a szenátus is leszavazta, de az elnök március 15-én megvétózta a kongresszus elutasító döntését.