Külföld

„Nem fogadnék arra, hogy Merkel marad”

A CDU nagy része jó kapcsolatokra törekszik a magyar kormánnyal, ám óriási nyomást gyakorol rájuk a baloldali média – mondta lapunknak Werner J. Patzelt

Változás előtt áll a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) – Werner J. Patzelt, a Technische Universität Dresden politikatudományi professzora, a CDU szászországi kampánystratégája nyilatkozott lapunknak a Mathias Corvinus Collegium MCC Budapest Summit on Migration – The biggest challenge of our time? (Korunk legnagyobb kihívása?) című háromnapos nemzetközi migrációs konferenciáján.

Werner J. Patzelt 20190325
Patzelt úgy látja, a CDU-t vezető Kramp-Karrenbauer nem a kancellár másolata (Fotó: Ficsor Márton)

–  Hogyan értékeli az Európai Néppárt és a Fidesz közti konfliktust, valamint a CDU szerepét a helyzet kezelésében?

–  Ez majdnem tragédia. Nagyon fontos, hogy a nem baloldali európai pártok összetartsanak, ne hagyják magukat megosztani a baloldali pártok és a média nyomása alatt. A CDU-t össztűz alatt tartja a média, szerintük a Fidesz szélsőjobboldali párt, és fenyegeti a demokráciát. A pártban is vannak olyan hangok, amelyek szerint meg kellene szakítani a Fidesszel az együttműködést, mert provokatívan viselkedik, és egyébként is ott a plakátkampány Junckerrel. Persze voltak provokációk és félreértések, de a legfontosabb dolog az, hogy ugyanazon csapat tagjainak kell érezniük magukat. A zárt ajtók mögött azért jobb a helyzet, mint ahogyan a médiából tűnik, hiszen a CDU nagy része jó viszonyra törekszik a magyar kormánnyal.

–  Orbán Viktor szerint a Fidesz kizárását követelő pártok baloldaliak.

–  A Néppárt persze nemcsak jobbközép párt, hanem egy olyan középpárt, amely a politikai centrum baloldala felé is nyitott. Nagyon nehéz egyben tartani a politikai korrektség nyomása alatt, amely folyton azt sulykolja, hogy ami nem centrista, az jobboldali, sőt szélsőjobboldali. A CDU most meg tudta akadályozni a szakítást, és bízom benne, hogy a választások után a kapcsolatokat is felolvasztják, új tavasz, új egység jön.

–  Lehetséges kompromisszum a Néppártban a migrációs politikáról?

–  A tapasztalat és a valóság nyomása alatt szerintem igen. A migrációból fakadó problémák Nyugat-Európában annyira súlyosak, hogy a legliberálisabb, legnyitottabb emberek is láthatják. Mindezen következmények oka pedig a rossz migrációs politikánk.

–  Milyenek a CDU kilátásai az idei tartományi választásokon?

–  A CDU most néz szembe a valósággal. Sokáig a vezetőik is meg voltak róla győződve, hogy a jobboldali, de nem jobbközép szavazóknak nincs más választása, mint rájuk szavazni, tehát következmények nélkül nyithatnak a baloldal felé. A legutóbbi szövetségi választások megmutatták, hogy nem ez a helyzet, a CDU-nak számolnia kell az Alternatíva Németországnak párttal, az AfD-vel. Angela Merkel önkéntes visszavonulása a párt éléről jelzésértékű volt, és Annegret Kramp-Karrenbauer nem egyszerűen az ő másolata. Reményt ad a párt konzervatív oldalának, hogy hamarosan visszatér a régi jó CDU. Másrészt pedig, Szászországban legalábbis, a helyi vezetés megértette az üzenetet, hogy nincs értelme vörös vonalakat húzni maguk és az AfD közé. A CDU meg akarja szólítani azokat, akik csalódtak bennük, vissza akarják szerezni az AfD-nek meghagyott politikai teret és olyan politikát kialakítani – elsősorban, de nem kizárólag a migráció kérdésében –, ami a társadalom jelentős részének elfogadható.

–  Magyarországról nézve meglepő volt, hogy bár Horst Seehofer belügyminiszter szembeszállt Merkel sokat bírált migrációs politikájával, mégis meggyengülve jött ki a konfliktusból.

–  Amikor Seehofer belügyminiszter lett, nagyon sokan bíztak benne, hogy meg tudják reformálni a kormány migrációs politikáját. Azonban Merkel megakadályozta Seehofert abban, hogy nyilvánosságra kerüljön nagy, átfogó terve, inkább jelentéktelen részletkérdéseket fújt fel megoldhatatlan problémákká. A másik dolog pedig, hogy Seehofer pártja, a bajor CSU elkezdett határidőket szabni Merkelnek, ultimátumokat adott neki, azonban amikor a kancellár ezeket nem teljesítette, nem váltották be a fenyegetéseiket. Seehofer egyszer csak politikai bázis nélkül találta magát. A választók pedig erre azt mondták, hogy ha még a CSU sem tudja ellensúlyozni Merkel migrációs politikáját, semmi értelme rá szavazni, akkor inkább szavazunk az AfD-re, hogy az CDU/CSU végre megértse az üzenetet.

–  Kitölti Merkel a hivatali idejét kancellárként?

–  Nem fogadnék erre. Egyrészt a szociáldemokraták a koalíciós megállapodásba belefoglaltatták, hogy mit kell elérniük az idei év végére, a mérleg azonban várhatóan nem azt fogja mutatni, amit kellene. Az SPD egyébként is megosztott, nem mindenki támogatja a koalíciót. Az EP-választások eredményéből akár azt is kiolvashatják, hogy vesztenek az együttműködéssel. Nem lepne meg, ha kilépnének. Másrészt egyre több politikai véleménykülönbséget látunk Merkel és Kramp-Karrenbauer között, például az Európa-politika, a migráció és a védelmi költségvetés területén. Ebből könnyen kialakulhat egy politikai vihar.