Külföld

Nem etnikai alapon soroznak Kárpátalján

Kémkedéssel vádolja Bocskor Andreát egy ukrán nacionalista politikus

A külügyi tárca fokozott figyelemmel követi az ukrajnai katonai mozgósításról szóló híreket, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter telefonon biztosította Navracsics Tibort arról, hogy nem etnikai alapon soroznak. A Fidesz kárpátaljai EP-képviselőjét egy nacionalista politikus vádolta meg a kijevi parlamentben.

granat
Kijev azt állítja, hogy elsősorban a tapasztalattal rendelkezőket viszik el a keleti frontra (Fotó: Reuters/Maks Levin)

Telefonon egyeztetett ukrán partnerével tegnap délelőtt Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter. Pavlo Klimkin a magyar tárcavezetőnek elmondta, hogy az ukrajnai katonai mozgósítások nem etnikai alapon történnek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tegnap reggel közleményben jelezte, hogy „fokozott figyelemmel kíséri azokat a híradásokat, amelyek nyugtalanságot és félelmet váltanak ki a kárpátaljai többnemzetiségű lakosságban a mozgósításokkal kapcsolatban, illetve a magyarországi közvéleményben”. A tárca hangsúlyozta, hogy ukrajnai külképviseletein keresztül állandó kapcsolatban van az ottani központi és helyi adminisztrációval. A rendelkezésre álló információk alapján felhívta figyelmet arra, hogy „az ukrán hatóságok a katonaviselt, katonai kiképzést és szakképzést kapott tartalékosokat szándékoznak mozgósítani, a mozgósítás során korlátozott számban kívánják a tartalékosokat behívni. A megyei vezetés arra törekszik, hogy a kárpátaljai behívott tartalékosok a helyi területvédelmi erők kötelékében teljesítsenek szolgálatot, valamint a behívandó tartalékosok között a hatóságok semmilyen etnikai alapú megkülönböztetést nem alkalmaznak.” A KKM a feszült helyzetre tekintettel kiemelten fontosnak tartja a tárgyszerű, kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatást az ukrajnai eseményekről, valamint bízik benne, hogy „a kijevi és kárpátaljai állami szervek, valamint a kárpátaljai társadalmi szervezetek és egyházak képviselői között zajló párbeszéd révén a lehető legkedvezőbb megoldás születik a mozgósítás következtében kialakult aggodalmak és félelmek eloszlatására”.

A Holosz Karpat internetes hírportál szerint egyébként a kijevi parlament egyik radikális, Szvoboda párti képviselője az Ukrán Biztonsági Szolgálattól (SZBU) a kárpátaljai fideszes EP-képviselő, Bocskor Andrea átvilágítását kérte „kémkedés tárgyában”. Tarasz Oszaulenko az SZBU elnökéhez intézte kérését, azt azonban nem tudni, hogy a szolgálat kezdeményezett-e azóta bármilyen vizsgálatot Bocskor ellen, aki európai parlamenti mandátumának megszerzéséig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének külügyi titkára volt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom