Külföld

Nem csak Navracsicsot támadják Brüsszelben

Több uniós biztosjelöltnek is izzasztó „vizsgáztatásra” kell számítania az Európai Parlament meghallgatássorozatában

Az Európai Parlament zöldpárti frakciója sértésnek nevezte, hogy éppen Navracsics Tibor kapná meg a civil szervezetekkel is foglalkozó portfóliót. A magyar jelöltet holnap hallgatja meg a szakbizottság, nem ő az egyetlen, akinek támadásokra kell felkészülnie.

Európai Parlament 20140930
Cecilia Malmström svéd biztosjelölt meghallgatása az Európai Parlamentben (Fotó: European Commission - /Jennifer Jacquemart)

Nyilvánosságra hozta hétfőn az Európai Parlament az uniós biztosjelölteknek a szakbizottságok írásbeli kérdéseire adott válaszait. Az oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és uniós polgársági portfólióra jelölt Navracsics Tibor válaszaiban az átláthatóság, a parlamenttel való konstruktív együttműködés és az Európai Bizottság stratégiai célja melletti elkötelezettségét hangsúlyozta. Mint írta, egyetemi professzorként kifejezetten örült a ráosztott portfóliónak, s felidézte a Versenyben a jogokért nevű diákvetélkedőt is, amelyet tavaly a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az ő kezdeményezésére indított el. Hangsúlyozta, első kézből vannak információi a tekintetben, hogy a kultúra hogyan tud hozzájárulni a diplomáciához, hiszen átlátta a kulturális intézetek rendszerét, s maga is több intézményt, valamint külföldi könyvvásárt nyitott meg.

A portfóliók kiosztása óta több más jelölt mellett Navracsics Tibort is folyamatosan támadják. Rebecca Harms és Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció két társelnöke a Frankfurter Rundschau hétfői számában követelte Jean-Claude Juncker megválasztott bizottsági elnöktől, hogy cserélje le a magyar, a brit és a spanyol biztost. A bankok és pénzügyi piacok szabályozásáért felelős brit Jonathan Hillt azért utasítják el, mert „a londoni City egyik lobbistája”, a spanyol Miguel Arias Canete pedig szerintük a klímavédelem helyett a kőolaj biztosa lesz (mivel olajipari érdekeltségei voltak, s részvényeit csak az EP kritikája nyomán adta el). Álláspontjuk szerint Navracsics a polgári jogok terén a „polgári uniformizálást” fogja képviselni.

„Sértés, hogy éppen ez a férfi döntsön a jövőben arról, hogy mely civilszervezeteket támogassanak uniós pénzekkel a polgárjogok területén, miközben Magyarországon a kormánnyal szemben kritikus civilszervezeteket az állam ellenségének nyilvánítják és betiltják” – fogalmaztak.

Ahogy a La Libre Belqiue is rámutatott hétfői számában, nem csak Navracsics, Hill és Canete van „veszélyben”. A lap szerint rajtuk kívül a szlovén Alenka Bratuseknek, a francia Pierre Moscovicinek és a tegnap meghallgatott máltai Karmenu Vellának is kellemetlen három órát jósolt. Az energiaunióért felelős Bratusek a liberálisokhoz tartozik, tehát sem a néppárti (EPP), sem a szociáldemokrata (S & D) frakció nem áll mögötte, ráadásul leköszönő kormányfőként gyakorlatilag saját magát jelölte a posztra. Moscovici esélyeit az rontja, hogy noha Juncker neki szánja a gazdasági és pénzügyi tárcát, Franciaországgal évek óta képtelen betartani a költségvetési szabályokat. Ráadásul ő szocialista, tehát ha az S & D-s képviselők úgy döntenek, hogy „kilőnek” egy néppárti jelöltet, megszegve ezzel az informális megnemtámadási szerződést, akkor jó eséllyel rajta fognak bosszút állni. Vella felelne a halászatért és tengerészeti ügyekért, sokan bírálták Junckert, amiért ebbe a tárcába olvasztotta a környezetvédelmet. Ráadásul ez olyan terület, amiben Málta nem jeleskedik.


Ma ők vannak soron

Az illetékes szakbizottságok ma délelőtt hallgatják meg a kutatási, tudományos és innovációs portfólióra jelölt portugál Carlos Moedast, valamint a litván Vytenis Andriukaitist, akinek az egészségügyi és élelmiszer-biztonsági tárcát szánták. Kora délután kerül sorra a görög Dimitrisz Avramopulosz (migrá­ciós ügyek és uniós belügyek), valamint az osztrák Johannes Hahn (európai szomszédságpolitika és csatlakozási tárgyalások), 18 órától pedig a ciprusi Hrisztosz Sztilianideszt (humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés), valamint a szlovák Maros Sevcovicot (közlekedés és űrhajózás) meghallgatására.


Hölvényi felszólítása Vellának

Az Európai Parlament környezetvédelmi, halászati és közlekedési bizottsága hallgatta meg tegnap délután a máltai Karmenu Vellát. A környezetvédelmi, halászati és tengerészeti tárca várományosának nehéz három órát jósoltak, a szociáldemokratákat ugyanakkor alighanem meggyőzte, mivel a meghallgatás után kiadott közleményükben biztatónak nevezték a teljesítményét. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő a cianidos bányászati technológia végleges, uniós betiltására szólította fel a jelöltet.

Vellával egy időben a svéd Cecilia Malmströmöt a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság faggatta. A kereskedelmi biztosjelölt szerint a kereskedelempolitikának az állampolgárok érdekeit kell szolgálnia. Támogatja az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodást, ami sokat számít a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása szempontjából. Hangsúlyozta, az ukrán–uniós megállapodással kapcsolatos legtöbb orosz aggodalom alaptalan, s az egyezményt csak a két érintett fél módosíthatja, Moszkva nem.


Német megoldás a világhálós problémákra

„Az infokommunikációs technológia közvetetten kulcsfontosságú az unió gazdaságának és oktatásának versenyképessége szempontjából” – hangsúlyozta bizottsági meghallgatásán Günther Oettinger. Az eddigi német uniós biztost a digitális területért és társadalomért felelős tárca vezetésére jelölték. A netsemlegességgel kapcsolatban – amely szerint a szolgáltatók nem válogathatnak, hogy mely cégek és szolgáltatások juthatnak sávszélességhez vagy nagyobb sávszélességhez –, Oettinger kifejtette: ahhoz, hogy senkit se érjen diszkrimináció az interneten, szükséges, hogy a szolgáltatók megfelelő infra­struktúrát tudjanak fenntartani.

Szintén tegnap este hallgatták meg a nemzetközi együttműködési és fejlesztési tárcára jelölt horvát Neven Mimicát. Mint mondta, a fejlesztéspolitikai döntéseket a kereskedelemmel összhangban kell meghozni. Mimica hangsúlyozta, hogy amennyiben a törékeny afrikai országok gazdasága összeomlik, és teret nyer a terrorizmus, az közvetlen fenyegetés Európának. Mindkét jelölt meghallgatása lapzártánk után ért véget.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom