Külföld

Navracsicsot nem hagyják magára

Bocskor Andrea: Az unió versenyképességének szempontjából kulcsfontosságú portfóliót kaptunk az Európai Bizottságban

Az Európai Parlament kulturális bizottságának alelnöke bízik abban, hogy szakmai síkon marad Navracsics Tibor biztosjelölt meghallgatása. Bocskor Andreának, a Fidesz–KNDP nemzeti listája kárpátaljai tagjának eddig csak jó tapasztalatai voltak a testületben. Vele beszélgettünk.

bocskor andrea
Bocskor Andrea bízik benne, hogy nem lesz hatása a támadásoknak (Fotó: Csudai Sándor)

– Milyen a hangulat a CULT-ban, vagyis a kulturális bizottságban, mire számít Navracsics Tibor október elsején esedékes meghallgatását illetően?
– Navracsics Tibor portfóliója a megbízólevele szerint lefedi a CULT szakbizottság témaköreit, mivel az oktatásra, kultúrára, ifjúságra és az úgynevezett Citizenship, azaz az állampolgársági programra terjed ki. Kiemelt tárcát kaptunk, mert az oktatás kulcsfontosságú Európa versenyképességének növeléséhez, és az egyik leghatékonyabb eszköz a fiatalok munkanélküliségének kezeléséhez. A feladat kiemelkedő jelentőségű az európai fiatalok, és így Európa jövője szempontjából is. Ezzel a szakbizottság tagjai is tisztában vannak, így pozitívan állnak a tudományos és egyetemi oktatói háttérrel rendelkező magyar biztosjelölthöz. Mint az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának alelnöke, arra számítok, hogy a meghallgatás, eredeti céljának megfelelően, szakmai síkon marad. Navracsics Tibor többször vett már részt európai parlamenti meghallgatáson, s a kemény támadások ellenére is meg tudta védeni álláspontját. Biztosi meghallgatásának írásbeli értékelésekor is szakmai felkészültségét fogjuk figyelembe venni.

- Az alkotmányügyi bizottság, az AFCO olasz baloldali alelnöke, Barbara Spinelli képviselőtársainak küldött levélben agitált a magyar jelölt ellen. Az ilyen támadások befolyásolják a CULT tagjait?
– Bízom benne, hogy a támadásoknak nem lesz nagy hatásuk, mivel többször is elhangzott a bizottsági üléseken, hogy a CULT szakbizottság tagjai elsősorban szakmai alapon fognak dönteni. Természetesen várható volt a negatív propaganda is, de az AFCO szakbizottság nem hallgatja meg Navracsicsot. Több mint húszéves egyetemi oktatói tapasztalata, az oktatási rendszerek európai dimenziójának ismerete a legalkalmasabb jelöltté teszi őt a poszt betöltésére. A CULT alelnökeként pozitív és hatékony együttműködésre számítok.

– Lehet már tudni, milyen témák fognak előkerülni a meghallgatáson?
– Minden meghallgatás három órán át tart. Az eljárásban először a biztosjelölt fejtheti ki a munkára vonatkozó terveit, prioritásait, majd a szakbizottság tagjai kapnak lehetőséget kérdések feltevésére, az előre meghatározott időkorlátok betartásával a képviselőcsoportok között. A kérdések, úgy gondolom, a szakbizottság főbb témakörei szerint kerülnek terítékre, így az európai kultúra és oktatás helyzete, a sport népszerűsítése, a kulturális örökség védelme, az ifjúsági és oktatási programok jövőbeni tartalmi elemei és hasonlók.

- Függetlenül ettől a kérdéstől, hogy látja, milyen a bizottság Magyarországhoz, a magyarokhoz való viszonya?
– A CULT szakbizottságban három Fidesz–KDNP-képviselő dolgozik ebben a ciklusban, és nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak. A testületben nincs magyar szocialista képviselő, így a belpolitikai csatározások eddig elkerülték a bizottságot. A tagok körében szakmai szempontból kompetens kollégák vannak, sokan oktatási, felsőoktatási, tudományos háttérrel rendelkeznek vagy a kulturális élet szereplői, s valóban széles körű és jó az együttműködés.


Biztosi jelölése miatt lemondott a külügyminiszter
Szijjártó veheti át a tárcát

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter pénteken lemondott miniszteri megbízatásáról, s erről hivatalosan is értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt. A tárcavezető – akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó uniós biztosnak jelölt – döntését azzal indokolta, hogy szeretne eredményesen felkészülni október elsejei európai parlamenti meghallgatására.

Orbán Viktor a tárca eddigi parlamenti államtitkárát, Szijjártó Pétert terjesztette fel a minisztérium élére. A kormányfő tegnap arról is tájékoztatta Áder Jánost, hogy Szijjártó lemondott posztjáról, s Navracsics és az ő esetében is szeptember 22-ét javasolja megbízatásuk megszűnése dátumának. Az Országgyűlésben az európai ügyek bizottsága, a gazdasági bizottság, a külügyi bizottság, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága ma reggel tíz órakor együttes ülésen hallgatja meg Szijjártó Pétert. „Óriási megtiszteltetésnek tekintem a felterjesztést, a legjobb tudásom szerint fogom ellátni feladatomat. Most a bizottsági meghallgatásra készülök” – reagált a külgazdasági és külügyminiszter-jelölt tegnap a távirati iroda megkeresésére.

Az alaptörvény értelmében a minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A miniszter a kinevezésében megjelölt időpontban, ennek hiányában a kinevezésével hivatalba lép, az Országgyűlés előtt esküt kell tennie.