Külföld

Navracsics Tibor nem tart Juncker bosszújától

Főleg bővítés- és szomszédságpolitikát vinne a biztosjelölt

Twitter-üzenetben jelentette be szerdán Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, hogy Orbán Viktor kormányfő hivatalosan is őt jelölte az Európai Bizottság magyar biztosának.

navracsics
Navracsics Tibor szerint aki politikusnak megy, az ne legyen sértődős ember (Fotó: Hegedüs Róbert)

A tárcavezető tegnap reggel az InfoRádiónak adott interjúban elmondta, legszívesebben a – vélhetően az új bizottságban egy kézben összpontosuló – bővítés- és szomszédságpolitikával foglalkozna. Mint mondta, a második helyen számára a közlekedés szerepel, de szívesen foglalkozna az innováció területével is, ám kiemelte: ebben alapvetően nem ő dönt. „Ez egy rendkívül bonyolult alkumechanizmus” – vázolta Navracsics, hozzátéve, hogy a portfóliók elosztásában Jean-Claude Junckernek, valamint az uniós állam- és kormányfőknek is szavuk van. A bizottság összetételét augusztus harmincadikán, az Európai Tanács ülésén véglegesítik, amennyiben Navracsics személyét elfogadják, számára akkor kezdődik a felkészülési időszak az új testület november elsejei hivatalba lépéséig.

A miniszter szerint a bővítés- és szomszédságpolitika – tekintettel a balkáni bővítésre és a keleti partnerségre – elsősorban politikai szempontból erős portfólió. Mint mondta, a magyar külpolitika nagyon erősen elkötelezte magát egy olyan uniós szomszédságpolitika mellett, amely a régió stabilitását erősíti.
Arra a felvetésre, hogy milyen következményekkel járhat, hogy az uniós vezetők közül David Cameron brit kormányfő fellett csak Orbán Viktor nem támogatta Juncker jelölését, a tárcavezető kifejtette, bízik benne, hogy nem lesz bosszú. Navracsics emlékeztetett, Jean-Claude Juncker – aki tizennyolc évig volt Luxemburg miniszterelnöke - „nem mai fiú a politikában”, s „aki politikusnak megy, az ne legyen sértődős ember”.