Külföld

Nagykoalíció a biztosjelöltekért

Jávor: Martin Schulz mentheti meg Navracsics tibort a meghallgatáson

Éppen az Európai Parlament hazánkat sokat kritizáló szocialista elnöke, Martin Schulz óvhatja meg Navracsics Tibort – jegyezte meg Jávor Benedek minapi blogbejegyzésében, amelyben azt fejtegette, hogyan sakkoztak az Európai Bizottság leendő tagjainak meghallgatásával.

Az Együtt–PM EP-képviselője szerint az Európai Néppártnak és a szocialistáknak is van támadható jelöltje, de a jelek szerint nagykoalícióban próbálják megvédeni őket.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági posztra jelölt Navracsics meghallgatása október elsején egy időben van az olajipari érdekeltségekkel rendelkező spanyol, szintén néppárti Miguel Arias Canetével, aki a klíma- és energiapolitikát kapná. Jávor szerint ez nem véletlen, mivel így „a sajtó figyelme és a botrány lehetősége is megoszlik köztük, nem lehet teljes nyomás alá venni egyiket sem”. Ráadásul, ha valamelyik esti meghallgatáson a szocialisták mégis valamelyikük ellen fordulnak, akkor másnap reggel a gazdasági-pénzügyi biztosnak jelölt francia szocialista Pierre Moscovicin csattan az ostor, mivel az ő jelölése is „sokak szemében vörös posztó”. Jávor szerint a jelöltek biztonságérzetét növelheti az is, hogy a bizottságok „nem szavaznak a jelöltekről, a meghallgatások után a pártok által delegált koordinátorok egyeztetnek, és csak akkor kerül sor szavazásra, ha ott nem kap valamelyik jelölt többséget”.

Hazánk uniós biztosjelöltjét említette a Hír Tv műsorában Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is, aki azt javasolta Navracsicsnak, hogy emelje be programjába az európai diákhitel gondolatát.


allan_pallPárbeszédet és együttműködést keresnek a fiatalok az új uniós biztossal
5 perces interjú: Allan Päll, az Európai Ifjúsági Fórum főtitkára

– Elegett tett az Európai Unió az ifjúságért?

– Szabadon utazhatunk az unióban, tanulási, munka- és gyakorlati lehetőségek várnak, és az Ifjúsági Garancia is biztonságot ad. Ugyanakkor éppen ez utóbbiról nem hallott a fiatalok hetvenkilenc százaléka, ahogy más fontos programokról sem, mégis pozitívabban tekintenek az unióra, mint az idősebbek. Az unió legtöbb akciója és programja csak az elithez jut el, többet kell tenni a fiatalokért.

– Megfelelően képviseli a fiatalokat az új Európai Bizottság?

- Nem, mert a testület egyik alelnökének felelősségi körében sem szerepel az ifjúság. Sürgetjük a bizottságot, hogy segítse a fiatalokat az önálló élet megteremtésében, mert a gazdasági válság sokunk életét beárnyékolja.

– Mit várnak az ifjúságért is felelős posztra jelölt Navracsics Tibortól?

– Szélesebb körű párbeszédet kell folytatni a fiatalokkal, és jobban bevonni őket a döntéshozatalba, az őket érintő szabályozások kialakításába. Reméljük, hogy szorosan együttműködik majd azokkal a biztosokkal, akiknek döntései hatással vannak az ifjúságra. Számos kihívás áll előtte, mint a fiatalok – néhány tagállamban ötven százalék feletti – munkanélkülisége, jogaik és érdekeik védelme – s ez messze nem az összes terület.