Külföld

Nagy a tét Hollandiában

Csak látszólag szól Ukrajnáról a referendum

Népszavazást tartanak ma Hollandiában arról, hogy a parlament jóváhagyja-e Ukrajna és az Európai Unió társulási szerződését.

A megállapodást Brüsszel és Kijev 2014-ben elfogadta, és az EU többi 27 tagállama jóvá is hagyta. Hollandiában a szavazás, bár nem kötelező érvényű, a holland parlament korábban kinyilvánította, hogy tartja magát az eredményhez.

A „nemek” győzelme megnehezítené Mark Rutte kormányfő helyzetét, hiszen éppen a holland soros EU-elnökség idején bomlana meg az uniós egység ebben az ügyben. Igaz, Rutte egy holland lapnak múlt héten azt nyilatkozta: nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, mivel Ukrajnának az EU-val és Oroszországgal is jó kapcsolatokat kell fenntartania, ez pedig nem lehetséges, ha belép az unióba.

Ha győznek a többségben lévő elutasításpártiak, az komoly következményekkel jár, hiszen az Európai Bizottság ugyan dönthet úgy, hogy továbbra is alkalmazza a szerződést, amelynek újratárgyalása évekig tartana, a vízummentesség kérdése azonban jó eséllyel hosszabb időre lekerül a napirendről.

„A társulási megállapodás európai szabványokat és európai értékeket vinne Ukrajnába. Nem arról van szó, hogy máról holnapra uniós tag lesz Ukrajna” – fogalmazott az Euronewsnak a napokban Andrej Plenkovic, az Európai Parlament ukrán kapcsolatokért felelős jelentéstevője. Az EP-képviselő, aki nyilatkozata alapján egyértelműen az „igenek” mellett áll, hangsúlyozta, szerinte nem Ukrajnáról szól a népszavazás.

A szerződés elutasítása mellett kampányolók főleg az uniós döntéshozatal antidemokratikusságát és a tagállami szuverenitás csökkenését bírálják. A brit Express szerint arra biztatják a briteket, hogy a tagságukról szóló népszavazáson hagyják ott az uniót. „Ha a politikusok figyelmen kívül hagyják a hollandok nem válaszát, azzal még erősebb üzenetet küldenek a briteknek: az európai politikai osztályt nem lehet kijavítani” – érvelt Thierry Baudet holland konzervatív újságíró.