Külföld

Nagy-Britannia korlátozná a bevándorlást

„Az uniós bevándorlás szabályozását vissza kell venni tagállami hatáskörbe” – mondta a The Sunday Telegraphnak adott tegnapi interjúban a brit munkaügyi miniszter.

A tory Iain Duncan Smith szerint az unión belüli szabad munkaerőmozgás koncepciója csak olyan országok között alkalmazható, amelyek gazdasága nagyjából azonos fejlettségi szinten áll, de nem használható arra, hogy a szegényebb tagországok munkavállalói „szabadjegyet kapjanak” a gazdagabb államokba. Mint mondta, országa akkor maradhat a továbbiakban is az unió tagja, ha korlátozhatja az onnan érkező munkavállalók bevándorlását. A miniszter katasztrófának nevezte, hogy az előző, munkáspárti kormány a 2004-es bővítéskor nem élt az átmeneti korlátozások lehetőségével, és ezért másfél millió kelet-európai munkavállaló települt át a szigetországba.

A munkaerő-áramlás szabályai­nak átalakítását sürgette a napokban David Cameron brit kormányfő is. „Elmegyek Brüsszelbe, s a szabad munkaerőmozgás ügyében el fogom érni, amire Nagy-Britanniának szüksége van, és nem fogadok el nemleges választ” – mondta a miniszterelnök a Konzervatív Párt birminghami kongresszusán. Cameron emlékeztetett arra is, hogy a 2017-es népszavazáson a választók eldönthetik, hogy London és Brüsszel tárgyalásai után – amelyeknek központi eleme lesz a munkaerő-áramlás szabályozása – az unióban maradásra vagy a kiválásra voksolnak. A brit kormányfő a kongresszus előtt a BBC egyik politikai magazinműsorában is beszélt arról, hogy a szabad munkaerő-áramlást nem lehet korlátlan jognak tekinteni.