Külföld

Moszkva pragmatizmust vár Trumptól

A nemzetközi biztonság ügyében megkerülhetetlen az orosz–amerikai partnerség, hangsúlyozta Dmitrij Medvegyev kormányfő

Az orosz kormányfő bízik abban, hogy Donald Trump és leendő külügyminiszterének pragmatizmusa javítani fog Washington és Moszkva kapcsolatán. A szankciókat gond nélkül átvészeli az orosz gazdaság, és felpörög a korrupcióelleni küzdelem – mondta.

„Nem tudom, hogy milyen irányvonalat követ majd az új amerikai kormányzat. Valóban, a megválasztott elnök által hangoztatott több dolog észszerűnek tűnik számomra. Mindenekelőtt azért, mert ezek pragmatikus dolgok. Mert ő nem arról beszél, hogy Oroszország a barátunk, és mi valamiféle különleges barátságra vágynánk. Arról beszél, hogy az Egyesült Államok pragmatikus érdekeinek biztosítása céljából senkit sem akarunk az ellenségünkké tenni, mindenkivel fejleszteni akarjuk a kapcsolatainkat” – mondta hagyományos évzáró interjújában Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, amikor Donald Trump leendő amerikai republikánus elnökről kérdezték. Hangsúlyozta, Oroszországnak is nemzeti érdeke, hogy normális, stabil és korszerű viszonyt alakítson ki az amerikai kormányzattal. Megjegyezte, a viszony megromlásáért Washington a felelős.

Trumphoz hasonlóan pragmatikusnak tartja Medvegyev a külügyminiszteri posztra jelölt ExxonMobil-vezért, Rex Tillersont is, aki jó kapcsolatokat épített ki orosz nagyvállalatokkal és állami kitüntetést is kapott Moszkvától. Az orosz kormányfő szerint a nemzetközi biztonság ügyében megkerülhetetlen az orosz–amerikai partnerség, ezért konstruktív tárgyalásokat várnak.

Az orosz gazdaság helyzetével kapcsolatban az év vívmányának nevezte a makrogazdasági stabilitást, valamint azt, hogy az állam a külső korlátozások és a belső problémák dacára teljesíteni tudta összes kötelezettségét. A szankciós politikát illetően elmondta, Oroszország az elkövetkező években képes lesz minden élelmiszer-szükségletét saját forrásból fedezni, mert a nyugati büntetőintézkedésekre válaszképpen bevezetett élelmiszer-embargó nyomán fellendült a merőgazdasági termelés. Megjegyezte, a szankciók Oroszországnak kevésbé ártanak, mint azoknak, akik meghirdették.

Medvegyev rendkívül szomorú fejleménynek nevezte, hogy korrupció vádjával őrizetbe vették Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési minisztert. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az adott esetben bizalomvesztés történt, és a bíróság még nem hozott elmarasztaló ítéletet. Hozzátette, Oroszországban a korrupcióellenes harc területén „nagyon jelentős változások” történtek, és hogy az orosz törvénykezés megfelel a nemzetközi szabályoknak.