Külföld

Minta a magyar program

Washingtonban modellként tekintenek a Hungary Helpsre az üldözött keresztények megsegítésében, amiért hazánk Kereszt Népe díjban részesült

Kereszt Népe díjjal tüntették ki a magyar nemzetet az üldözött keresztények megsegítéséért indított kormányprogram miatt. Azbej Tristan államtitkár elmondta, hogy az Egyesült Államokban a magyar programot tekintik példának.

Az üldözött keresztények segítéséért Kereszt Népe díjjal tüntette ki a magyar nemzetet a Biztonságpolitikai Központ (CSP) amerikai elemzőintézet csütörtökön Washingtonban. Gregg Mitchell, a Nemzetközi Vallásszabadság Kerekasztal társelnöke a laudációban kiemelte Orbán Viktor magyar kormányfő bátorságát és a magyar kormány tettrekészségét az üldöztetést szenvedő keresztények megsegítése érdekében. Mitchell hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország volt a világon az első, amelynek kormánya ilyen programot indított, és leszögezte, hogy több államnak is követnie kellene „a magyar modellt”.

A kitüntetést Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára vette át. Köszönőbeszédében hangsúlyozta: „mi kimondjuk, hogy a keresztényeket üldözik, és a keresztény ma a legüldözöttebb vallás a világban”. Az államtitkár Washingtonban az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) és a külügyminisztérium tisztségviselőivel és civil szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléseket, valamint egy szenátusi kerekasztal-beszélgetésen bemutatta a Magyarország segít című programot.

Azbej Tristan az MTI-nek azt mondta: e program elismertsége mindenképpen segít a magyar–amerikai kétoldalú viszony további bővítésében is. Amerikában is felismerték, hogy a magyar migrációs és humanitárius politika morális, gyakorlati és gazdaságossági megfontolásokból is helyes – mondta az államtitkár. Azbej elmondta, az USAID úgy tervezi, saját programját a magyar minta alapján alakítja ki. Leszögezte, hogy azok a politikai körök, akik a migrációt támogatják, a „Soros-terv” végrehajtásában érdekeltek, azt akarják, hogy a magyar példa ne terjedjen el. Azbej Tristan így fogalmazott: „a magyar példa a józan szeretet, a praktikum, a biztonságpolitika és a kulturális önmegőrzés példája is egyben”.

Magyarország szekuláris ország, ez azonban nem jelenti azt, hogy megtagadjuk azokat a zsidó–keresztény értékeket, amelyekre a magyar társadalom hagyományai, kultúrája és alapvető értékei épülnek – tette hozzá. Emlékeztetett: Európa ugyancsak keresztény kulturális gyökerekkel rendelkezik, és idézte az Európai Unió egyik alapítóját, Konrad Adenauer német kancellárt, aki azt mondta, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Európa sajnos elfordult e gyökereitől, ezt mutatja a héten a Sargentini-jelentés vitája is Strasbourgban: az az érthetetlen düh és a véleménydiktatúra különböző eszközeinek bevetése, amellyel a magyar kormányra támadtak azért, mert mi kereszténydemokráciát építünk –hangsúlyozta Azbej Tristan.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom