Külföld

Mindenképpen támadnák a magyar jelöltet

Navracsics Tibort elsősorban azért kritizálják nyugaton, mert Orbán Viktor szövetségesének tartják

A nemzetközi sajtó elemzése szerint Navracsics Tibor kétségkívül nehéz meghallgatás elé néz az Európai Parlamentben október elsején, ám kevés az esély arra, hogy valóban elbukjon valamelyik nagy frakció jelöltje.

Navracsics Tibor is egyike a leginkább sérülékeny uniós biztosjelöltnek – vélekedett hétfőn az European Voice portál. Mint írták, az Európai Parlament néppárti (EPP), szociáldemokrata (S&D) és liberális (ALDE) frak­ciói ugyanakkor nagykoalícióban védik meg egymás jelöltjeit, hogy megőrizzék az ingatag politikai egyensúlyt.

A European Voice szerint az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárca élére jelölt Navracsics esélyeit elsősorban az a tény rontja, hogy magyar, mivel várható volt, hogy bárkit is küld Brüsszelbe Orbán Viktor, hazánk „ellentmondásosnak” tartott kormányfője, támadni fogják. Mint írták, az EP-képviselők ugyanakkor úgy érzik, Navracsicsot és rajta keresztül a kormányfőt már „eleget büntették” azzal, hogy az egyik „legkövetkezetlenebb portfóliót” osztották rá. Navracsics felelősségi körét illetően valóban kakukktojásnak tűnik az állampolgárság, a European Voice szerint többeket aggaszt, hogy ez a terület Orbán egyik szövetségeséhez kerül, miközben a magyar vezetőt gyakran vádolják azzal, hogy eltiporja az alapvető jogokat. Ugyanakkor a terület felett az egyik bizottsági alelnök, Frans Timmermans jelenlegi holland külügyminiszter is őrködik. Mint írták, arra azért nem számítanak sokan, hogy Navracsics valamit rosszul csinálna a meghallgatásán, sőt más körülmények között bizonyára fontosabb pozíciót is kaphatott volna.

Hasonlóan vélekedett a Finan­cial Times is, a lap európai kiadásában arról írtak, hogy Navracsicsot a kormányfőhöz való közelsége teszi ellentmondásossá, és az, hogy igazságügyi miniszterként közvetve vagy közvetlenül összekapcsolódott a neve a legjobban támadott törvényekkel, mint a 2011-es médiatörvény. Ennek ellenére, mint írták, a leköszönő külgazdasági és külügyminisztert nem tartják „keményvonalas fideszesnek”. Magyar politikusokra hivatkozva a lap hozzátette, példátlan lenne ugyanakkor, ha egy jelöltet az alapján utasítanának el, hogy neve összefüggésbe hozható egy demokratikusan megválasztott kormánnyal. Eközben Daniel Baer amerikai EBESZ-nagykövet a Twitteren azt írta: „Magyarország konstruktívan reagált a választási törvénnyel kapcsolatos kifogásokra, de a médiát és a civilszervezeteket illetően továbbra is vannak aggasztó tenden­ciák”. A nemzetközi szervezet amerikai képviselete a múlt héten közleményben fejezte ki aggodalmát „a magyarországi civil társadalom fokozódó megfélemlítése” miatt.


Veszélyben a demokrácia!

Európa „liberális alapköveit” féltő aktivisták a legkényelmesebb álcselekvések egyikével, online petícióval akarnak nyomást gyakorolni az Európai Parlamentre, hogy vessen véget annak a „minden európait sértő” botránynak, hogy Magyarország Navracsics Tibor személyében egy „sovinisztát” jelölt uniós biztosnak. A kezdeményezés természetesen egy hazánkfiától indult. Nem mellékes tényező, hogy a plénum egyes jelöltek helyett a teljes Euró­pai Bizottságról szavaz. Magyarul, ha nemmel voksolnak egyik-másik jelölt iránti ellenszenvük okán, akkor azzal bukik a teljes testület, s nyilván pont ez az, amire most Európának szüksége van. Ezt megelőzően az illetékes szakbizottságok háromórás meghallgatáson szorongatják meg a jelölteket, s alkotnak véleményt szakmai alapon. A petíciót támogatók viszont a jelek szerint úgy látják, semmi szükség mindenféle bürokratikus brüsszeli akadékoskodásra ezekben a vészterhes időkben, amikor veszélyben a demokrácia. Miattunk, ugye.