Külföld

Minden harmadik afrikai Európába készül

Migrációkutató: Az afrikai migráció a 21. század fontos kihívása lesz Európa számára is

A szakember szerint Afrika megállíthatatlan népességnövekedése nem csupán az ottani országokban eredményez majd tarthatatlan állapotokat, hanem az európai társadalmakat is veszélybe sodorhatja majd.

Zsiday Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hosszú távú gazdasági folyamatok legfontosabb meghatározója a demográfia alakulása, ha pedig a népességváltozás folyamata elindul, utána már rendkívül nehéz változtatni az általa előidézett folyamatokon. 2015-ben és 2016-ban több mint két és félmillió bevándorló érkezett Európába, az ENSZ becslései szerint pedig újabb migrációs hullám várható, ugyanis 2050-re Afrika népessége megduplázódik, a mai trendek szerint pedig az egyébként is lassan fejlődő társadalmakban minden harmadik ember Európában fogja keresni a boldogulását.

Migrációkutató: Az afrikai migráció a 21. század fontos kihívása lesz Európa számára is
A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás következtében is bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz Európa számára is.
Az intézet elemzésének összefoglalójában leszögezi: a kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát okozza az elkövetkező évtizedekben, emberek tízmillióit - sőt, szélsőséges esetben és nagyobb időtávlatban akár egymilliárd embert - kényszerítve lakóhelye elhagyására.
Megjegyezték: a jelenségről szóló eszmecsere jelentősen változott az elmúlt években. Az éghajlatváltozást - vagy legalábbis annak ember okozta voltát - tagadó nézetek lassan a perifériára szorultak, átadva a helyüket azoknak a megközelítéseknek, amelyek elsősorban a folyamat kockázataira hívják fel a figyelmet. Különösen igaz ez szerintük Afrika esetében; a kedvezőtlen forgatókönyvek nem csupán a kontinens, hanem Európa mindennapjaira is hatással vannak és lesznek.
Kifejtették: Afrika földrajzi elhelyezkedése, társadalmi folyamatai - amelyek közül kiemelték a népességrobbanást -, valamint törékeny államai miatt különösen kiszolgáltatott az éghajlatváltozás jelenségének. A globális felmelegedés a következő évtizedekben is gyengíti majd a az egyes államok, társadalmak kohézióját, aláásva a stabilitást, és mélyítve olyan politikai, társadalmi, gazdasági konfliktusokat, amelyek emberek millióit kényszerítik lakhelyük elhagyására. Ezek a folyamatok már jelenleg is érzékelhetők a földrészen - olvasható az elemzésben.
Az összefoglaló szerint mivel a kontinens politikai, társadalmi és gazdasági rendszerei a demográfiai robbanás és a kihívásokhoz képest lassú államépítés miatt túlterheltek, és nincsenek érdemi tartalékaik, a kisebb anomáliák is azonnali és súlyos következményekkel járnak. Úgy folytatták: az éghajlatváltozás miatt is bekövetkező anomáliák kezelése még a kétségtelen eredmények - felelős afrikai elit megjelenése, számottevő gazdasági növekedés, a külső donorok növekvő figyelme - ellenére is csak részlegesen sikerülhet, a következményeket mérsékelni lehet, de teljesen elhárítani nem. Így a klímaváltozás következtében (is) bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz nemcsak Afrika, de Európa számára is - tudatta a Migrációkutató Intézet.

Zsiday szerint az európai társadalmak nem lesznek képesek kezelni ezt a helyzetet, miközben a kontinens országai egyéb, belső demográfiai kihívásokkal küzdenek: az európai társadalmaknak a migrációs nyomás mellett az elöregedés és az elinflálás problémáival is szembe kell nézniük. Zsiday szerint Európában meg kell állítani a népességcsökkenést, ki kell tolnia a munkaképesség határát, valamint meg kell erősítenie a határvédelmet.

Az EIB további 3,7 milliárd euró hitelt nyújthat a migráció kiváltó okainak kezelésére

Brüsszel, 2018. február 27., kedd (MTI) - További 3,7 milliárd euró (1200 milliárd forint) hitelt nyújthat az Európai Beruházási Bank (EIB) az olyan, Európai Unión kívüli projektek megvalósításához, amelyek a migráció kiváltó okainak kezelését célozzák - döntött kedden az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács.

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint ebből az összegből 1,4 milliárd eurót az állami szektorban, 2,3 milliárdot pedig a magánszektorban helyezhetnek ki az Európai Unión kívüli országokban.
A kérdésről az Európai Parlamenttel már tavaly megállapodásra jutottak - hangsúlyozták a közleményben.
Mint írták, az EU kívüli projektek mindössze nagyjából 10 százalékát teszik ki az Európai Beruházási Bank tevékenységének.

Avramopulosz: A megelőzésre kell törekedni

Történelmi szükségszerűség a menekült- és bevándorlási helyzet globális kezelése, az ENSZ készülő migrációs csomagjának megalkotásakor ezért a fenntarthatóságra, a felkészültségre és a megelőzésre kell törekedni - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) keddi ülésén.

Avramopulosz leszögezte: a helyzet még mindig törékeny Európában, nincsen vesztegetni való idő, a válság megoldása pedig nem nemzeti vagy európai, hanem globális felelősség.
Felszólalásában Claude Moraes, a LIBE szociáldemokrata elnöke úgy vélekedett, hogy a készülő egyezmény történelmi lehetőséget jelent, hogy rendezett keretek közé tereljék a migrációt a következő évtizedekben.