Külföld

Messze kerülje el Donald Tusk Lengyelországot”

Összecsapott Varsó és az Európa Tanács elnöke

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kijelentette, hogy Donald Tusk „az ördög és az ostobaság” megtestesítője. Szerinte Lengyelország próbál aktív lenni az EU jövőjétől szóló vitákban, de Tusk semmiben nem segíti hazáját.

Waszczykowski a lengyel RMF FM rádiónak nyilatkozva reagált az Európa Tanács elnökének Twitteren megjelent újévi üzenetére, melyben azt kívánta hazájának, Lengyelországnak, hogy az új évben szabaduljon meg a gonoszságtól és az ostobaságtól. Donald Tusk, aki 2007 és 2014 között Lengyelország miniszterelnöke volt, ezzel igencsak feldühítette a lengyel külügyminisztert, aki a rádióinterjúban azt is mondta: „Azt kívánom, hogy Donald Tusk messze kerülje el Lengyelországot”.

Waszczykowski aggódik a Lengyelországról kialakult kép miatt, és azt szeretné, ha az ország egy „normális” demokrácia lenne. Szerinte Oroszország egy „szuverén demokráciáért”, a Nyugat pedig egy „liberális demokráciáért” harcol, ő maga viszont azt akarja, hogy Lengyelország egy „jelző nélküli demokrácia” legyen: „Egy normális demokráciát szeretnénk, amelyben aki megnyeri a választást, kormányozhat és az végrehajthatja  a programját. Az lenne a jó, ha Lengyelországra stabil országként tekintenének.”

A jelenlegi lengyel kormányzat és Donald Tusk közötti ellentétek meglétét jelzi az a tény is, hogy Jaroslaw Kaczynski, a jelenleg kormányzó Jog és Igazság (PiS) vezetője már októberben kijelentette, hogy Lengyelország nem támogatja Tusk ismételt jelölését az Európa Tanács elnöki tisztségére, arra hivatkozva, hogy büntetőeljárás folyhat ellene.

A Tusk ellen folyó vizsgálatot pont a PiS kezdeményezte a 2010. évi szmolenszki repülőgép szerencsétlenség és az Amber Gold piramisjáték összeomlásával kapcsolatban. Előbbiben halt meg 95 másik áldozat mellett az akkori lengyel elnök, Lech Kaczyński is, a vizsgálatot kezdeményező PiS fentebb említett vezetőjének néhai ikertestvére. Lehetséges azonban, hogy Tuskot újraválasztják Lengyelország támogatása nélkül is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom