Külföld

„Merkel tehet a CDU válságáról”

A jövő tavasszal esedékes EP-választásokról és a német belpolitikai helyzetről szerveztek vitát fővárosunkban

Csak a biztonság mellett érvelő pártok válhatnak erőssé a jövő évi európai parlamenti választásokon Gulyás Gergely szerint, aki a témáról egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen értekezett.

A német belpolitikai helyzet címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést Budapesten a Konrad Adenauer Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium. A hétfő esti eseményen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség élére jelölt miniszter úgy vélte, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) az utóbbi időben sok mindent feladott a hagyományos keresztény-konzervatív politikából, ezzel pedig szavazókat veszített. Meglátása szerint elemzői szempontból azt lehetne mondani, hogy a német politika bizonyos értelemben eltávolodott a polgáraitól a politikai korrektség miatt. Ezt a németek a gazdasági sikerek miatt elfogadták, a migrációs válság megjelenésével viszont már a biztonságukról volt szó, és nem fogadták el a korábbi politikát – tette hozzá Gulyás Gergely.

Werner J. Patzelt, a drezdai műszaki egyetem politológusprofesszora szerint Merkel politikája sodorta veszélybe pártja dominanciáját, mert miközben balról azzal próbálta támadhatatlanná tenni az uniót, hogy átvette a szociáldemokraták és a zöldek pozícióit, a jobboldaliakat nem tudta integrálni.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a szélsőjobb Alternatíva Németországnak (AfD) megerősödése arra vezethető vissza, hogy a néppártok nem tudtak megfelelő választ adni a migrációs krízisre. Joachim Klose, a Konrad Adenauer Alapítvány szászországi képviseletének vezetője kiemelte, hogy a demokratikus erők dolgoznak a probléma megoldásán, és ismét növekedésnek indult a CDU támogatottsága.

A jövő tavaszi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Gu|lyás Gergely közölte, csak a biztonság mellett érvelő pártok válhatnak erőssé, és ezt a migrációt támogatóknak is be kell látniuk. Szerinte Európát „a tolerancia hiányából adódó válság” jellemzi, azaz a vezetők nem képesek más vélemények létét elfogadni és megérteni.

A Nézőpont Intézet előrejelzése szerint a választások után a Néppárt mandátumainak száma jelentősen zsugorodhat, de a Fidesz–KDNP megtartja képviselőinek számát, így nőhet a magyar pártok jelentősége az EP-ben – mondta el Mráz.

Klose arról beszélt, hogy az EU tagországainak közösen kell alakítaniuk Európát, a kereszténydemokrata pártoknak pedig nagy a felelősségük ebben a munkában.


A bevándorlásellenes AfD-t támadja a bajor CSU

Öt hónappal a tartományi választások előtt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) belső stratégiai dokumentumban ment neki a bevándorlásellenes AfD-nek, s „barna piszoknak” nevezte a közelmúltban megerősödött pártot – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Markus Blume CSU-főtitkár által kidolgozott dokumentumban az AfD-t Bajorország ellenségének nevezik. Külön megszólítják azokat az AfD-szavazókat, akik korábban a CSU-ra voksoltak. Mint írják: „Keményen fellépünk azon destruktív erőkkel szemben, akik nem a sikerben, hanem a parolákban, az utálatban és az akadálygörgetésben érdekeltek”.
A CSU pedig, Markus Söder bajor kormányfővel az élen, „az egyedüli olyan bajor párt, amely a győzelmet tűzi ki célul, nem a többi párttal való egyezkedést”. Az október 14-i bajor választás nagy kérdése, hogy továbbra is képes lesz-e egyedül kormányozni a CSU.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom