Külföld

Mentegetik az ENSZ-paktumot

Szélsőjobboldali mesterkedésnek próbálja meg beállítani a brüsszeli Politico a migrációs megállapodás elutasítását

Egy jól szervezett internetes kampánynak is nagy szerepe volt abban, hogy több ország is elutasította az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását tavaly decemberben a Politico minapi cikke szerint. A brüsszeli liberális lap cikkének központi témája, hogy mielőtt a bécsi néppárti–szabadságpárti (ÖVP–FPÖ) kormánykoalíció elutasította a megállapodást, Martin Sellner osztrák identitárius aktivista többhetes, nagy visszhangot keltő kampányt folytatott a német nyelvű országokban.

A Politico cikkének szerzője és a megszólaló szakértők szerint a „nacionalista pártok” és más „szélsőséges körök”, sőt „neonácik” „túszul ejtették” a migrációs csomag elfogadási folyamatát, hatékony dezinformációs kampányt folytattak. Valójában azonban, ahogyan arról tavaly ősszel lapunk is beszámolt, a Sellner által indított aláírási kampányhoz napok alatt több tízezer ember csatlakozott, és nagy tömeget ért el a szórólapozási kampány is, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a németek és osztrákok nem is tudják, kik azok a hivatalnokok, akik a nevükben tárgyalnak az ENSZ-ben.

Bár Sellner kampánya rendkívül sikeresnek mondható, az eddig is szigorú migrációs politikájukról ismert, Matteo Salvini olasz belügyminiszter által vezetett Ligát és szövetségesét, az Osztrák Szabadságpártot sem „szélsőjobboldali összeesküvés” sarkallhatta a paktum elutasítására, hanem leginkább a bevándorlást elutasító népakarat, aminek ezek a pártok a sikerüket is köszönhetik. A magyar kormánnyal szemben is rendre kritikus Politico cikke ezúttal is túlzó jelzőkkel állítja be szélsőségesnek és veszélyesnek a Sellner vezette osztrák identitárius mozgalmat – akikről múlt hónapban mondta ki a grazi bíróság, hogy nem számítanak bűnszövetkezetnek –, sőt még orosz befolyásolási kísérletre is utalást tesz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom