Külföld

Megosztja a német közéletet a magyar kvótanépszavazás

Thomas Rudy: Helyben kell segíteni a menekülteket

Markánsan különböző véleményt fogalmazott meg lapunknak a magyar kvótareferendumról a német diplomácia egyik háttérintézményének igazgatója és a rohamosan erősödő ellenzéki Alternatíva Németország (AfD) egyik politikusa.

6o
Thomas Rudy, Eckart Stratenschulte (Forrás: Wikipédia, eab-berlin.eu)

„Németország jelenleg a tavalyi migrációs áramlat következményeivel küzd, ami több mint egymillió ember integrációját jelenti a német társadalomba. Ez leköti az országot, és jelenleg nincs új, reális megközelítés, amennyiben az nem egy közös politika, legalábbis az unió részéről” – fogalmazott lapunknak Eckart Stratenschulte, az Europäische Akademie Berlin igazgatója azzal kapcsolatban, hogy vár-e változást a német migrációs politikában. Az elmúlt hetekben egymást érő németországi támadásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, azok okai eltérőek, a würzburgi baltás támadás esetében iszlamista háttérről, „a müncheni lövöldözés mögött pedig mentális problémák állnak”, s ezért nem szabad őket egyazon fejleménynek tekinteni. Stratenschulte szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló magyar népszavazás „egy vicc”, szerinte ugyanis Orbán Viktor „nem azt akarja, hogy az emberek döntsenek, arra akarja használni a referendumot, hogy ne kelljen alkalmazkodnia az európai szabályokhoz”. „Mit szólna egy olyan népszavazáshoz Németországban, amelyben azt kérdezik, hogy a strukturális alapokkal a német adófizetők pénzét is adják a magyaroknak vagy sem” – vetette fel. Stratenschulte szerint „a referendum hatása az lesz, hogy nem lesz közös migrációs politika, mert bizonyos országok kivonják magukat annak végrehajtása alól. A végén lesz egy csoport európai ország, amely megállapodik egy közös migrációs politikáról, létrehozva ezzel egy külső és belső kört az unión belül”. Hozzátette, „a referendum a magyar uniós kilépés első lépése, s amennyiben Orbán úr Putyint látja a jobb barátjának, csak annyit tennék hozzá: jó szórakozást”.

Thomas Rudy, az AfD türingiai tartományi parlamenti képviselője szerint a betelepítési kvóta egyáltalán nem jelent megoldást, hiszen először is meg kellene akadályozni az elvándorlást, nem kellene beavatkozni az érintett országokban. Hangsúlyozta, a menekülteknek a saját régiójukban kell segíteni, nem Európában. Rudy szerint a magyar kvótareferendummal szembeni negatív brüsszeli vélemények a demokrácia és a demokráciába vetett hit hiányát jelzik. „Orbán Viktor nagyon bátor lépést tett a közvetlen demokrácia felé, példaként kellene szolgálnia más európai országok számára, hiszen megkérdezi a népet, nem csak a funkcionáriusokat” – jegyezte meg. Egyetértett a Fidesszel abban, hogy a német migrációs és integrációs politika kudarcát jelzik a közelmúlt támadásai. Hozzátette, hogy a médiában csak a „jéghegy csúcsát” látjuk, számos olyan atrocitás van, például nők zaklatása, amelyről nem beszélnek az emberek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom