Külföld

Megnevezték a gázolás gyanúsítottját

A londoni rendőrség megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a szudániszületésű Salih Khater hajtott gyalogosok és biciklisek közé kedden a brit Parlamentnél

Menekültként érkezett az Egyesült Királyságba 2010-ben a keddi londoni gázolás elkövetője. A szudáni születésű brit állampolgár nem szerepelt ugyan a brit elhárítás megfigyelési listáján, a birminghami rendőrségnek viszont a „látókörében volt”.

londoni gázolás 20180816
A férfi öt órán át várakozott, majd másfél óráig körözött a helyszín körül az autóval (Fotó: Reuters - Henry Nicholls)

A 29 éves Salih Khatert gyanúsítják a brit parlament közelében kedden történt gázolás elkövetésével – erősítette meg a londoni rendőrség tegnap a helyi sajtó értesüléseit. A férfi 2010-ben menekültként érkezett az Egyesült Királyságba, előtte a The Daily Telegraph című lap szerint Szudánban élt és járt egyetemre, később pedig Angliában is folytatta egyetemi tanulmányait.

Az MTI tájékoztatása szerint a szudáni születésű brit állampolgárt a hatóságok terrorcselekmény elkövetésének gyanújával tartóztatták le, szerdán pedig közölték, hogy emberölés kísérlete miatt is nyomoznak ellene. A gyanúsított kedden a brit parlamentnél járókelők és kerékpárosok közé hajtott, majd az épületet védő acél- és betonelemekbe csapódott, az eset során három ember megsérült, közülük ketten kerültek kórházba. Sadiq Khan londoni polgármester szerint már mindkét sebesültet kiengedték.

Az ügyben a nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálata vezeti. Szerdára virradóra két helyszínen tartottak házkutatást Birminghamben, egyet Nottinghamben. Híradások szerint a férfi nem szerepelt a brit belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága megfigyelési listáin, a birminghami rendőrségnek viszont a „látókörében volt”.

A helyi sajtó úgy tudja, a gyanúsított az autóval hétfő éjjel vezetett Birminghamből Londonba, ahová éjfél után érkezett meg. Csaknem öt órán át parkolt a brit főváros központjában, majd a gázolás előtt másfél óráig körözött az autóval a Parlament környékén. A gyanúsított egyedül volt a járműben, amelyben a nyomozók fegyvert nem találtak.

A Parlament a legjobban védett környékek közé tartozik a brit fővárosban, ugyanakkor a keddi incidens után ismét felmerült, hogy alakítsák sétálóövezetté helyszínt. Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka úgy vélekedett, ezáltal meg lehetne akadályozni a gázolásos támadásokat. Hozzátette, a döntést a parlamentnek, a rendőrségnek, a polgármesternek és a helyi hatóságoknak együtt kell meghozniuk. Sadiq Khan támogatja az ötletet.


Elfogták az egyik gyújtogatót

Török határrendészek hétfőn feltartóztattak egy 19 éves férfit, akit a svéd hatóságok a hétfő esti gyújtogatásokkal gyanúsítanak – írta tegnap Göteborgs-Posten című svéd lap. Dan Windt rendőrségi vezető az újságnak elmondta, információjuk volt arról, hogy a férfi a gyújtogatások után Törökországba utazott, ezért értesítették a török határrendészetet, amely feltartóztatta a férfit határátlépés közben. Windt hozzátette, a férfit Svédországban fogják elszámoltatni. Keddre virradóra legalább száz gépkocsi égett le vagy rongálódott meg több svédországi településen, nagy részüket Göteborgban és Trollhattanban gyújtották fel. A rendőrség szerint nem zárható ki a kapcsolat köztük. A történtekkel összefüggésben a hatóságok kedden elfogtak két embert, de szerdára virradóra négy újabb gyújtogatás történt az országban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom