Külföld

Megkezdte az Iszlám Állam elleni bombázásokat Obama

Amerikai gépek támadták az iszlamistákat egy iraki gátnál

Amerikai harci gépek légi támadást indítottak vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet állásai ellen az iraki el-Hadísza gátja közelében, első ízben kiterjesztve az ország nyugati részére a terrorszervezet elleni csapások övezetét - jelentette be az amerikai katonai parancsnokság.

Obama a pénteken befejeződött NATO csúcson azt ígérte, hogy az Egyesült Államok ugyanúgy meg fogja semmisíteni az Iszlám Államot, ahogyan azt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően az al-Kaidával tette. Ezt  az általa  "központi koalíciónak" nevezett 10 szövetséges állam katonai, hírszerzési, bűnüldözési és diplomáciai erőfeszítéseik összehangolásával kívánja elérni.

 "Az iraki kormány kérésére az amerikai fegyveres erők támadást intéztek az IÁ terroristái ellen el-Hadísza közelében, el-Anbár tartományban, támogatva az el-Hadísza gátját védő iraki biztonsági erőket és szunnita törzseket" - hangzik az Egyesült Államok középső parancsnokságának vasárnapi közleménye.

"A légicsapásokat célja az, hogy a terroristák ne fenyegethessék a gát biztonságát, amelyet továbbra is a szunnita törzsek támogatását élvező iraki erők ellenőriznek" - tájékoztatott a dokumentumban John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

 Amennyiben a dzsihadisták esetleg elfoglalnák a gátat, "a második legjelentősebbet Irak áramtermelésében, illetve ha a gát átszakadna - az abból eredő áradásokkal -, az fenyegetné az amerikai személyeztet és létesítményeket Bagdadban és körülötte, valamint iraki állampolgárok ezreit" - tette hozzá.

Az Iszlám Állam dzsihadistái már többször próbálták bevenni az el-hadíszai gátat, mindeddig sikertelenül. Az Egyesült Államok, amely augusztus 8-a óta hajt végre légicsapásokat Irakban, eddig az IÁ észak-iraki állásaira összpontosított, így segítve ott a kurd erők és síita harcosok támogatta iraki fegyveres erőket.