Külföld

Megizzasztják a jelölteket

Október elsején hallgatják meg Navracsics tibort

Az Európai Parlament házbizottságaként funkcionáló elnökök konferenciája csütörtöki döntésével véglegesítette az uniós biztosjelöltek meghallgatásának rendjét.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági portfólióra jelölt Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert október elsején este hallgatja meg a kulturális bizottság. A meghallgatások szeptember 29-én kezdődnek, s mindegyik háromórás lesz. A parlamenti frakciók nyilatkozatai alapján a bizottságok Navracsics mellett meg szándékoznak izzasztani a klíma- és energiapolitikai biztosnak kinevezett spanyol Miguel Arias Canetét, a pénzügyi szolgáltatásokért és a bankunióért felelős brit Lord Jonathan Hillt és a korrupciógyanús ügybe keveredett ír Phil Hogant is, akit az agrárterületre szánt Juncker.

Canete a kritikák hatására adta el részvényeit két olajtársaságban, ráadásul korábban egy szexista megjegyzésével is feltűnést keltett – egy EP-kampányműsorban azzal szólta le női vitapartnerét, hogy vele szemben nem csillogtathatja meg úgy a szellemi fölényét, mint egy férfival szemben. Lord Hill pályafutása során a londoni Cityvel is együtt dolgozott, kritikusai szerint hibás döntés lobbistára bízni ezt a tárcát.

A La Libre Belgique szerint Navracsics Tibor a „leggyengébb láncszem” az új Európai Bizottságban. A belga lapnak nyilatkozott Alain Lamassoure néppárti európai parlamenti képviselő, aki közölte: ha egy néppárti fej a porba hull, akkor a szocialisták egyik jelöltje is el fog vérezni. „Hogyan lenne elképzelhető, hogy Orbán Viktor egyetlen bizalmasát se fogadja el a parlament, amikor a Fidesz a Magyar Országgyűlésben kétharmados többséggel rendelkezik” – vetette fel a francia politikus. A belga liberális Louis Michel erre úgy válaszolt, hogy „a többség zsarnoksága a legrosszabb, a demokrácia nem számtani kérdés”.