Külföld

Még kétezer dzsihadista harcolhat Rakkában

Továbbra is magas a terrorfenyegetettség Franciaországban a belügyminiszter szerint – Időközben az utolsó nagyobb várost is visszafoglalta a szír hadsereg az Iszlám Államtól

Mintegy háromszáz dzsihadista tért haza Franciaországba a Közel-Keletről – közölte a francia belügyminiszter. Mindeközben Szíriában újabb területi veszteség érte az Iszlám Államot.

Rakka 20170807
Rakka, a terrorkalifátus fővárosa már csak utóvédharcok rommá lőtt helyszíne (Fotó: Reuters - Rodi Said)

A francia hatóságok szerint összesen mintegy hétszáz francia állampolgár utazott Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon, közülük 271 dzsihadista tért vissza, az ügyészség mindannyiuk ellen vizsgálatot indított – közölte Gérard Collomb francia belügyminiszter a Le Journal du Dimanche című, vasárnaponként megjelenő lapnak adott interjúban. A politikus elmondta, hogy 217 felnőtt mellett 54 kiskorú állampolgár is hazatért a háborús övezetből, s közülük többen őrizetben vannak. Collomb szerint továbbra is nagyon magas annak a veszélye, hogy terrortámadás történik Franciaországban. A belügyminiszter kitért arra is, hogy összesen már 18 500-nál is több ember neve szerepel azon a listán, melyen a hatóságok azokat tartják nyilván, akik radikalizálódhattak.

Eközben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) vasárnap közölte, hogy a szíriai hadsereg és a vele szövetséges fegyveres alakulatok visszafoglalták az Iszlám Államtól az utolsó nagyobb várost a közép-szíriai Homsz tartományban. A felszabadított közép-szíriai asz-Szukna mintegy ötven kilométerre fekszik Palmüra várostól, amelyet márciusban foglaltak vissza a kormányerők.

Az OSDH szerint a szíriai kormányerők jelenleg az ország keleti részén lévő dzsihadista fellegvárak felé nyomulnak előre. Az Iszlám Állam gyorsan veszít területeket Szíriában, részben az Oroszország és a Hezbollah libanoni síita szervezet által támogatott kormányerők, részben pedig az amerikaiak által támogatott kurd erők és szövetségeseik előrenyomulása miatt.

Ugyancsak az Iszlám Állam területveszteségeiről beszélt pénteken Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott, aki közölte: a terrorszervezet által ellenőrzött területek a június elején megindult offenzíva óta hetvenezer négyzetkilométerrel csökkentek. Szerinte a szíriai Rakkában még körülbelül kétezer harcos küzd az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők ellen. McGurk elmondta, hogy a török haderővel együttműködve, a szír–török határ egészét sikerült lezárni, így az Iszlám Állam már nem tud Törökországon keresztül terroristákat küldeni többek között nyugatra. McGurk azt is elmondta, hogy a katonai koalíció már az Iszlám Állam 19 ezer harcosát azonosította.


Késsel hadonászott egy férfi Párizsban

A francia hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki szombat éjjel a párizsi Eiffel-toronynál késsel hadonászva megpróbált áttörni a biztonsági őrökön – közölte a France24 televízió. A támadásban senki nem sérült meg, a gyanúsítottat ártalmatlanították. A Daily Mail egy hatósági forrásra hivatkozva azt írta: a támadó Mauritániából származó, Franciaországban született 19 éves férfi, akinek korábban voltak pszichológiai problémái, és a támadáskor azt kiabálta, hogy Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb).