Külföld

„Meg kell szüntetni a migráció okait”

Szülőföldjükön kell segíteni a menekülteknek az AHA Europe nevű német szervezet szerint

Ott segítenek ahol kell, a migráció támogatása helyett annak okait akarják megszüntetni – ez a Németországban létrehozott AHA (Alternative Help Association) Europe alapelve. A szervezet sajtófőnöke, Nils Altmieks lapunknak elmondta, szemléletváltásra van szükség Európában, mert a tömeges bevándorlás csak újabb problémákat szül.

Sven Engeser és Nils Altmieks 20180831
Sven Engeser, az AHA Europe vezetője és Nils Altmieks sajtófőnök Libanonban (Fotó: AHA Europe)

–  Bemutatkozásuk szerint az AHA Europe-ot olyan patrióták alapították, akik a humanitá­rius szempontok mellett európai érdekeket is akarnak szolgálni azzal, hogy helyben segítenek a menekülteknek ahelyett, hogy Európába hoznák őket. Ez a magyar kormány politikája is. Ilyen irányba kellene haladnia az uniós országok erőfeszítéseinek a legális migráció sürgetése helyett?

–  Egyértelműen. A tömeges bevándorlás sosem oldhatja meg a problémákat, csak újabbakat teremt. Hány embert tudunk „megmenteni” Európában? Egyáltalán ezen az úton kell elindulnunk? Szerintem nem, két okból is. Először is felelőtlenség emberek millióit az országainkba engedni anélkül, hogy szigorúan ellenőriznénk a személyazonosságukat, hiszen a terroristák szükségszerűen kihasználják majd ezt a helyzetet. Ráadásul a terroristák mellett olyan emberek ezrei is beáramlanak, akik utópisztikus illúziókat dédelgetnek arról, mi várja majd őket Európában. Frusztrálttá válnak, hiszen nincsenek valódi érvényesülési lehetőségeik. Egyértelmű, hogy ez fokozza a bűnözést, ezáltal az ellenük irányuló megvetést és a valódi rasszizmust is. Másodszor pedig ennek borzasztó hatása van a származási országokra. A helyi standardok szerint jól képzett emberek, akiknek gyakran mérsékelt politikai és vallási meggyőződései vannak, aránytalanul nagy számban hagyják el az országaikat. A középosztály az első, amelyik távozik. Ez sok országban csak tovább növeli a problémákat, hiszen elszívja mind a munkaerőt, mind pedig a fogyasztókat. Ki fogja ezeket az országokat – fizikai és mentális értelemben is – újjáépíteni, ha nem ők?

–  A legtöbb NGO nem a helyszínen, az érintett régiókban dolgozik. Milyenek a tapasztalataik a „terepen”, elér oda a nyugati segítség?

–  Bizonyos esetekben a nyugati segítség eléri a célját, például az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által eljuttatott, sátrakhoz használt építőanyagok esetében. Néhány kisebb kezdeményezés is jó munkát végez, de a legtöbbször a segítség nagyon kezdetleges, vagy csak a hotspotokon elérhető, esetleg ideológiai színezetű. Erre az egyik példa a nők oktatása, ami alapvetően persze jó dolog, de sok esetben nem tükrözi a valóságot. Gond, ha a férjnek vagy az idősebb fiúgyereknek nincs képzettsége és nem tudja ellátni a családját, miközben a lányaik és húgaik matematikát, angolt, franciát tanulnak, de ezekben az országokban nem tudnak úgy pénzt keresni, mint a férfiak. Kivételt jelent még az a néhány kisebb segélyszervezet, amelyet a menekültek maguk hoztak létre és európai rokonaik segítik. Egy másik kérdés az anyagi támogatás. A politikusok kampányolnak azért, hogy harcolni kell a menekülés okai ellen, de például a szíriai válság esetében, – ami a legégetőbb ebben a kérdésben –, nem lehet meghatározni, mennyi pénzt használtak fel valóban és melyik projektre. Pél­dául a német külügyminisztérium azt állítja, több mint kétmilliárd eurót költött el a régióban, miközben a kormány több mint húszmilliárdot költött a migrációs válság kezelésére Németországban, mégis csak néhány millió euró értékben látunk konkrét projekteket. Sok szempontból a segély csak függővé teszi az érintett régiókat a nyugattól.

IMG_0065Az AHA Europe aktivistái oda akarják vinni a segítséget, ahol szükség van rá (Fotó: AHA Europe)

–  Változtatnia kell a nyugatnak a hozzáállásán a szíriai hatóságokkal való együttműködést illetően?

–  A legfontosabb, hogy megszüntessük a migráció okait, főleg a szegénységet és az instabilitást. Ha valóban segíteni akarnak az embereknek, hogy a szülőföldjükön maradjanak, a felajánlott segítségnek ahhoz kell hozzájárulnia, hogy ők maguk javítsanak a helyzetükön. Ez a legfontosabb elv az AHA-nál is. Szíriában lehetetlen hozzájárulni az újjáépítéshez és a stabilitáshoz a kormány bevonása nélkül. Erre gyakrabban kellene gondolni.

–  Míg számos európai NGO a nyitott határokért kampányol, az identitárius aktivisták többször is a határok védelme, a migráció megfékezése érdekében tettek lépéseket, például Defend Europe földközi-tengeri, vagy alpesi ak­cióival. Példát mutatnak ezzel?

–  Szerintem a mi alapelveinknek kellene vezetnie az európai politikát is. Azok alapján ugyanis csökkenthető a tengeri halálozások száma, a frusztráció és erőszak Európában. A nyugati és a muszlim országok közti kapcsolatnak is javára válna. Támogatom a legális migrációt, amennyiben van igazolt oka annak, hogy valaki Európába jöjjön, de ez a legtöbbször nem így van. Többnyire csak a nagyobb jólétet keresik. Ha elfogadjuk, azzal fokozzuk az instabilitást és a szegénységet, amit az agyelszívás is okoz. Sajnos sok nyugati politikus enged a jórészt baloldali média nyomásának. De hogyan hirdethetik az illegális bevándorlást? Lényegében azt mondják: „Nem érdekelnek a szükségleteid, de ha túlélsz több ezer kilométernyi illegális utazást, akkor szívesen látunk”. Ez az egyik oka annak, hogy ezek az országok nem tudnak mit kezdeni a saját problémáikkal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom