Külföld

Manning májusban szabadulhat

Barack Obama távozó elnök több tucat amerikai elítéltnek adott kegyelmet

Elnöki büntetésenyhítésben részesült Chelsea Manning, a WikiLeaksnek szivárogtató amerikai hírszerző. Üdvözölte a döntést Edward Snowden, aki továbbra is Oroszországban maradhat.

Barack Obama távozó amerikai elnök kedden kétszázkilenc elítélt büntetését enyhítette, hatvannégy embert pedig kegyelemben részesített. Az enyhítést kapott Chelsea Manning is, akinek a pénteken leköszönő elnök huszonnyolc évet engedett el harmincöt éves börtönbüntetéséből. Manning Bagdadban szolgált hírszerzési elemzőként, s 2009 ősze és 2010 tavasza között folyamatosan szivárogtatott ki titkos dokumentumokat, valamint katonai akciókról készült videókat Julian Assangenek, a WikiLeaks alapítójának.

Manning még Bradley néven férfiként került börtönbe, de közben nevet és nemet változtatott, emiatt kellemetlen atrocitások érték a börtönben, és kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg. A volt hírszerző büntetésének enyhítését rengetegen ellenzik, mert félnek, hogy precedenst teremt a híreket kiszivárogtatók számára. Az enyhítést ugyanakkor Twitter-üzenetben üdvözölte az Oroszországban tartózkodó Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező amerikai informatikus. Snowden már kérte Obamától, hogy akár helyette is részesítse kegyelemben Manninget: „Elnök úr, ha csak egyetlen embernek ad kegyelmet, amikor elhagyja a Fehér Házat, szabadítsa ki Chelsea Manninget. Csak ön mentheti meg az életét” – írta az informatikus.

Mike Morell, a CIA volt igazgatóhelyettese kijelentette, hogy Snowden lehet Putyin ajándéka Donald Trump megválasztott elnöknek. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő nevetségesnek nevezte, hogy Morell nem tud arról, hogy „Oroszország éppen most hosszabbította meg két évvel Snowden tartózkodási engedélyét”. A szóvivő az árulás ideológiájának nevezte a javaslatot: most már mindenki számára érthető, hogy a CIA-nál normális ügymenetnek számít embereket odaajándékozni. Snowden ügyvédje, Anatolij Kucserena kijelentette, ügyfele oroszországi tartózkodási engedélyét 2020-ig hosszabbították meg, így joga lehet majd orosz állampolgársá-gért folyamodni. Snowden 2013-ban menekült Oroszországba, hazatérése esetén harminc évig terjedő börtönbüntetés várhat rá. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kedden nem zárta ki, hogy Snowden elnöki kegyelemben részesül. Megjegyezte, az Oroszországba szökött informatikus nem küldött ilyen értelmű kérvényt az Egyesült Államokhoz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom