Külföld

Magyarország nem fog bocsánatot kérni Európa megvédéséért

Kovács Zoltán: Ha nincs határ, nincs ország

Megvédte a magyar kormány politikáját a The New York Times kritikájával szemben blogbejegyzésében Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki szerint Magyarország nemcsak magát, hanem az egész Európai Uniót is védelmezi.

Új mélypontra jutott Magyarország menekültekkel szembeni kegyetlen bánásmódja a The New York Times (NYT) amerikai liberális napilap szerint. A magyar parlament a múlt héten az Európai Unió ajánlásával ellentétesen megszavazta a menedékkérők tömeges fogva tartását szögesdróttal körbevett táborokban – írta a lap, majd hozzátette: az egyenesen a nemzetközi joggal ellentétes, hogy ez az eljárásmód a gyerekekre is vonatkozik. A NYT szerint miközben Orbán Viktor nevetség tárgyává teszi az EU értékeit, Magyarországnak nem okoz problémát elfogadni az uniós támogatást.

Azzal, hogy a magyar kormány egy nappal a paksi atomerőmű bővítésének Európai Bizottság általi elfogadása után fogadta el a módosítást, a miniszterelnök nyilvánvalóan „palira veszi” Brüsszelt, de vajon mikor lesz az EU-nak bátorsága fellépni az ilyen politika ellen – tette fel a kérdést a lap szerkesztősége.

A NYT írására blogbejegyzésben válaszolt Kovács Zoltán kormányszóvivő, és a lap által feltett kérdésre kérdéssel felelt: azt akarja-e ez jelenteni, hogy mikor lesz az EU-nak bátorsága fellépni Magyarország kormánya ellen, amiért az megvédi az EU schengeni övezetének külső határát?

„Halljuk majd a liberális bírálók szokásos üvöltözését, de majd amikor a józan ész felülkerekedik, az európaiak megértik, hogy a határok védelmének elsődleges fontosságot kell tulajdonítani. Ez egyébként a schengeni szerződés alapján kötelességünk is” – áll Kovács Zoltán írásában. A kormányszóvivő szerint ha nincsenek határok, nincsenek országok sem. Magyarország déli határa gyakorlatilag Európa határa, hiszen ez a schengeni övezet külső határa is, és aki bejut a schengeni zónába, az már szabadon mozoghat az EU legnagyobb részén. Ezt azok a migránsok is jól tudják, akik illegálisan megpróbálnak áttörni e határon. A NYT szerkesztői elefántcsonttornyukban azt feltételezik, hogy a magyar miniszterelnök a bolondját járatja Európával, pedig sajnos a migránsok azok, akik közül sokan kijátsszák az európai rendszert. Kovács Zoltán azt írta: a párizsi és a berlini merényletek elkövetői is Európa védtelen határait és laza menedékjogi eljárásrendjét használták ki. Magyarország nem fog bocsánatot kérni azért, mert a biztonságot helyezi a fontossági sorrend élére – tette hozzá a kormányszóvivő.


„Képtelenség” a strasbourgi ítélet

Megsértették az emberi jogok európai egyezményét a magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi, nem jogerős ítélete szerint. Két bangladesi állampolgár 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be a déli határon, a hatóságok három hétig a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, majd visszatoloncolták őket Szerbiába, s a bíróság szerint a jogsértésen túl annak is kitették őket ezzel, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve a görögországi táborokban. A magyar államnak fejenként 18 705 euró kártérítést és perköltséget kell fizetnie a felpereseknek. „Képtelenség, hogy azért kell fizetnünk, mert Magyarország betartja az uniós szabályokat és védi nemcsak az ország, de Európa határait is. Kiállunk amellett, hogy a migránsválságot a határok erőteljes védelmével lehet kezelni. Ellenállunk a brüsszeli és strasbourgi nyomásgyakorlásnak, kiállunk Magyarország függetlensége és a határok védelme mellett” – reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.
(ŐM)


Röviden. Tilthatja a munkáltató a fejkendőt

- Az Európai Parlament illetékes bizottsága kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a magyar jogi határzár összeegyeztethetőségét az uniós menekültügyi szabályokkal – mondta a közmédiának Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

- Magyarországra csak a törvényeket betartva lehet bejönni, és ezzel az ország nem megszegi, hanem betartja a nemzetközi előírásokat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, reagálva az Európa Tanács emberi jogi biztosának nyilatkozatára.

- Nem minősül közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy vállalkozás belső szabálya a munkahelyen megtiltja minden politikai, filozófiai vagy vallási jelkép látható viselését – mondta ki ítéletében az Európai Bíróság kedden. Viszont ha egy munkáltató olyan belső szabályozást vezet be, amely azt biztosítja, hogy a munkáltató szolgáltatásait a továbbiakban ne iszlám fejkendőt viselő munkavállaló teljesítse, az hátrányos megkülönböztetésnek számít.

- Németország nem hagyja magára Szerbiát az illegális migráció terhével – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.

- Olaszországban a korlátlan illegális bevándorlás ellehetetleníti a migráció bármilyen törvényes formáját Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint, aki a dél-olaszországi Rignano leégett migránstáborába látogatott kedden.