Külföld

Magyarbarát jelölt az esélyes a szlovák elnökválasztáson a szakértő szerint

Változás iránti vágy

Ma mérkőznek meg északi szomszédunk elnökjelöltjei. Esélyes magyar államfőjelölt nincs, viszont arra komoly a remény, hogy a közvetetten az MKP által is támogatott Zuzana Caputová győz, aki a szlovák–magyar megbékélés és a párbeszéd híve (erről hosszabban nyilatkozott Menyhárt József MKP-elnök csütörtöki lapszámunkban).

Az első fordulóban feltételezhetően nem dől el a verseny, de még ezt sem lehet kizárni, mert elég nagy a szórás az egyes közvéleménykutatások eredményeiben – mondta lapunknak Garai Nikolett. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója úgy vélte, az ellenzéki összefogás, amely a SMER favoritja, a jelenleg második legnépszerűbb jelölt, Maros Sefcovic ellen irányult, mindenképpen a második fordulóba juttatja a jelenleg vezető Caputovát. A jelölt asszony ugyan alig fél éve tűnt fel a színen, és viszonylag liberális programmal jelentkezett a konzervatív Szlovákiában, ugyanakkor a jelenlegi népszerű államfő, Andrej Kiska támogatja. Emellett a szlovák társadalomban, főleg a fiatalokban erős a változás iránti vágy, különösen Jan Kuciák újságíró meggyilkolása óta, ami hozzájárulhat az ő mobilizációjukhoz. Kérdés még a harmadik esélyes polgári konzervatív, ugyanakkor nacionalista Stefan Harabin szerepe, aki ugyancsak számíthat a protestszavazatokra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom