Külföld

Magyar segítségre számít Szkopje

Migránsáradatot indíthatnak a határnyitással a macedón szociáldemokraták

Kettős veszélyt jelent a macedón baloldal kormányra kerülésének lehetősége: az egész Balkánt destabilizálhatja az albán nacionalizmus, a George Soros által támogatott párt pedig a határt is megnyithatja a migráció kezelése szempontjából kulcsfontosságú országban.

Szkopje 20170306
Hazaküldenék az amerikai nagykövetet (Fotó: Reuters - Stringer)

Előre hozott parlamenti választásokat sürget májusra a macedón jobbközép VMRO-DPMNE, a decemberi voksolás győztese. A párt szerint a szociáldemokrata SDSM kormányra kerülése veszélyes lenne, mert a választópolgárok nem a Tirana Platformra szavaztak, a baloldal pedig elfogadta a hatalom érdekében az albán kisebbség Tiranában meghatározott követeléseit. A VMRO támogatná az SDSM kisebbségi kormányát, ha elállna a Platformtól.

Az elmúlt években rengeteg támogatást kapott az SDSM külföldi szociáldemokrata pártoktól és az Obama-adminisztrációtól Jess Baily nagyköveten keresztül, hogy megdöntse a konzervatív kormányt: politikai és anyagi támogatást kapott a tüntetéseihez, valamint hozzáférést illegális lehallgatások anyagaihoz – idézte fel lapunknak Cvetin Csilimanov, a macedón Stop Operation Soros (SOS) nevű szervezet egyik kezdeményezője. Elmondása szerint mivel ez a taktika nem működött, az albán kisebbségre akartak támaszkodni, de az SDSM még így se volt képes megnyerni a választásokat. A hátránya azonban elég kicsi lett ahhoz, hogy a macedónok kis részét képviselő baloldal kormányra tudjon lépni az albán kisebbség pártjaival, szemben a macedónok döntő többségét képviselő VMRO-val. „Ez nagyon veszélyes, mert felébreszteni az albán nacionalizmust, és kormányra juttatja a teljesen George Soros kezében lévő SDSM-et, amely megnyitná a görög határt” – figyelmeztetett Csilimanov. Az SOS kutatásai szerint több tízmillió amerikai dollár jutott az SDSM-mel szorosan együttműködő macedó­niai civilekhez. Vizsgálatuk felkeltette az új amerikai adminisztráció, republikánus kongresszusi képviselők és tekintélyes konzervatív szervezetek figyelmét. „Mivel érzik, hogy fogy az idejük, az európai baloldali politikusok nyomást gyakorolnak, hogy az SDSM alakítson kormányt” – hívta fel a figyelmet. Csilimanov emlékeztetett, Macedónia ügye ma az uniós külügyminiszterek, a hét végén pedig az Euró­- pai Tanács napirendjén is szerepel. „Égető szükségünk van arra, hogy az olyan országok, mint Magyarország, amelyek tisztában vannak az etnikai instabilitás és a határnyitás veszélyeivel a Balkánon, véget vessenek e próbálkozásoknak” – hangsúlyozta Csili­manov, hozzátéve, óriási következményei lehetnek a baloldal hatalomra jutásának Macedóniában.