Külföld

Maduro: Az új választás nem prioritás

Szükség esetén kész lenne engedélyezni Juan Guaidó egy esetleges amerikai katonai beavatkozást Venezuelában

Nem tartja elsőrendű fontosságúnak Nicolas Maduro egy szombati lapinterjú szerint, hogy új választásokat írjanak ki. A hivatalban lévő venezuelai elnök az El Universal című lapnak azt mondta: inkább a stabilizálást és az ország békéjét tartja prioritásnak. Hozzátette, az egyetlen olyan intézmény, amelyet nem legitim úton választottak újra, a nemzetgyűlés, és Juan Guaidó csak az Egyesült Államok „bábja”.

A venezuelai hadsereg egyébként továbbra sem engedi be az ország területére azt a tíz teherautót, amely nemzetközi humanitárius segélyt szállítana Venezuelába. A szállítmány csütörtök óta vesztegel a kolumbiai határon, Cúcuta városnál. Guaidó, aki önmagát a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének kiáltotta ki, a Twitteren azt írta, munkálkodik azon, hogy a segély eljusson a rászorulókhoz. Maduro viszont újra világossá tette, hogy nem engedi át a segélyt, mert azt egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Kevin Whitaker, Washington kolumbiai nagykövete felszólította a venezuelai hadsereget, hogy ne teljesítsék Nicolas Maduro utasításait.

Guaidó az AFP francia hírügynökségnek pénteken úgy fogalmazott: szükség esetén kész lenne engedélyezni egy esetleges amerikai katonai beavatkozást, hogy rábírják Madurót a hatalom átadására. A politikus szerint minden nap emberek vesztik életüket a válsághelyzet miatt, és azt mondta, mindent megtesz azért, hogy életeket mentsenek meg, és hogy ne haljon meg több gyerek.

Szintén az AFP jelentette szombaton, hogy az Egyesült Államok határozati javaslatot készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszteni a venezuelai helyzet rendezésére, Oroszország pedig „ellenjavaslatot” készül a testület elé vinni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom