Külföld

Ma döntenek Navracsics posztjáról

Gál Kinga: A frakcióknak érdekük, hogy jó kapcsolatuk legyen a biztosokkal

Navracsics Tibor tegnap estig elküldte válaszait a kiegészítő kérdésekre, az Európai Parlament kulturális bizottsága ma dönt arról, hogy ezek nyomán elfogadja-e a magyar biztosjelöltet.

Hazánk uniós biztosjelöltjének visszaléptetését sürgette vasárnapi közleményében Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktornak olyan szaktekintélyt kellene delegálnia az oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és uniós polgársági biztosi posztra, aki megfelel az elvárásoknak és „nem volt bűntársa a rezsimépítő kormánynak”. Mint fogalmazott, a „putyinokratikus magyar rezsim bélyege túl erős volt” Navracsics Tiboron, ezért a meghallgatásán „hiába erőltette magára a lojális európai álarcát, Európa nem hitt neki”.

Nem a biztosjelölt meghallgatására, hanem egy Magyarországról szóló vitára készültek a bizottság tagjai – fogalmazott az Echo Tv Napi aktuális című műsorában pénteken este Gál Kinga. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint Navracsics Tibor „állta a sarat”, ugyanis lényegre törően mondta el szakmai érveit, és a személyeskedést, provokációt is higgadtan, elegánsan kezelte. Mint mondta, a zöld-, szélsőbaloldali és liberális frakciók hisztériakeltéséből előre lehetett tudni, hogy valami ilyesmire kell számítani, de meglepte, hogy mennyire kevéssé készült fel a bizottság. Gál Kinga megjegyezte, ő maga négy biztosjelölt meghallgatásán vett részt, és Navracsics Tibor kapta a legkevesebb szakmai kérdést. A magyar biztosjelölt pénteken hat kiegészítő kérdést kapott a néppárti (EPP), a liberális (ALDE) és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) képviselőcsoporttól. Gál Kinga szerint a kérdések elsősorban arra engednek következtetni, hogy olyan pontokat akartak találni, amelyek alapján nyitva lehet tartani az ügyet. Mint mondta, alapvetően minden EP-frakciónak és bizottságnak az az érdeke, hogy jó kapcsolatot ápoljon az uniós biztosokkal, tehát kölcsönösen egymásra vannak utalva.

Nem Navracsics Tibor ugyanakkor az egyetlen jelölt, aki kiegészítő kérdéseket kapott. Jean Quatremer, a francia Libération napilap tudósítója pénteken az Euronews hírcsatorna műsorában arról beszélt, hogy a nagy frakciók meg nem támadási egyezménye miatt nem valószínű, hogy bárki is megbukna. Szerinte Navracsics „egy ultrakonzervatív kormány tagjaként részt vett az ország igazságügyi rendszerének és sajtójának korlátozásában”, és lehetséges, hogy – portfólióját megkurtítva – az uniós polgárság területét átadják egy másik néppárti biztosnak. A szakbizottság ma értékeli Navracsicsnak az írásos kérdéseikre adott válaszait, és dönt arról, hogy támogatja-e a jelöltet