Külföld

Lezuhant egy Mi-8-as helikopter

Egy tucat holttestet emeltek ki egy orosz tóból

A szerencsétlenség szombat este történt Murmanszk városától 400 kilométerre délre, egy nehezen megközelíthető területen, ahol a távközlési kapcsolatok sem működnek. A helikopter a Munozero tóba zuhant, kétszáz méterre a parttól. Az előzetes feltételezések szerint a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatták a katasztrófát.

helikopter_lead
A Mi-8-ason 18 ember tartózkodott, ketten súlyos sérülésekkel, de túlélték a balesetet, a többiek valószínűleg meghaltak. Az utasok listáján szerepel az északnyugat-oroszországi régió kormányzóhelyettese, a terület kormányának környezetvédelmi minisztere és az Apatit nevű bányászati vállalat több vezetője is.

Mi–8 (NATO-kódja: Hip) helikopter a Szovjetunióban a Mihail Mil vezetése alatt álló OKB–329 tervezőirodában kifejlesztett többcélú, polgári és katonai feladatokra szánt helikopter. Az Aeroflot, a szovjet légierő és a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregei széles körben alkalmazták. Ez a típus a korai Mi–4-nek gázturbinás hajtóművel felszerelt változata. Amikor az első prototípus 1961-ben a levegőbe emelkedett, a gép négylapátos forgószárnnyal és egy Szolovjov gázturbinás hajtóművel rendelkezett, a második prototípus azonban már kéthajtóműves változatban készült. Két évvel később áttértek az ötlapátos forgószárny kialakításra, és a Mi–8 sorozatgyártása is ebben a formában kezdődött 1967-ben.

Azóta több mint 7000 db készült, és a kelet-európai országok mellett ez a típus teljesít szolgálatot Afganisztán, Banglades, Egyiptom, Etiópia, Finnország, Irak, Észak-Korea, Pakisztán, Peru, Szomália, Jemen, Szíria és Vietnam légi haderőiben. (forrás: wikipedia)