Külföld

„Léteznek párhuzamos társadalmak”

Georg Mayer: Orbán Viktor az, aki megfékezte a migrációt

Támogatja a visegrádiak migrációs politikáját, elutasítja a kvóták és a források összekötését az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője. Georg Mayert arról is kérdeztük, kormányon hogyan kezelik a migrációs válságot.

Georg Mayer 20180309
Georg Mayer elutasítja a migrációs kvóták és az uniós források összekötését (Fotó: EU - Fred Marvaux)

– Angela Merkel német kancellár az uniós források és a kvótamechanizmus elfogadásának összekötéséről beszélt az elmúlt hetekben. Reális elképzelés ez?

– Ez nagyon sajátos javaslat, hiszen mindig a szolidaritásról beszélnek. A britek távozása okozta hiány betöltésére Merkelnek két ötlete van: a tagállamok fizessenek be többet, vagy vonják meg a támogatást a keleti tagállamoktól, ha nem fogadnak be menekülteket. Pedig a büdzsében van lehetőség arra, hogy bizonyos átalakításokkal spórolni tudjanak, és ne kelljen ilyen eszközhöz nyúlni.

– Az érintett tagállamok nyomásgyakorlásként élik meg Merkel javaslatát.

– Merkel valóban nyomást gyakorol, ráadásul a források és a menekültpolitika összekötése szabályellenes is. Szerintem az egyetlen értelmes álláspont a migrációs válságot illetően a kelet-közép-európai tagállamoké. Orbán Viktor az, aki megállította a migrációs nyomást. A hibát Merkel követte el, aki azt mondta, mindenkit szívesen lát – hát találja meg a megoldást is ő, ne másokkal fizettesse meg a számlát.

– A magyar kormány arról tárgyal az Európai Bizottsággal, hogy térítse meg a határkerítés költségeinek legalább a felét. Lát erre esélyt?

– Nem hiszem, hogy Brüsszelben szeretnék. Az Európai Parlament is tele van baloldaliakkal, el lehet képzelni, mit mondanának erre. Óriási hiba, hogy továbbra is az elosztásra helyezik a hangsúlyt, nem a határvédelemre, a migráció megállítására. Ráadásul most előjöttek egy új uniós adó ötletével. Az osztrák kormány ezt határozottan elutasítja. Az adópolitika tagállami hatáskör, és annak is kell maradnia.

– Egyetért a magyar kormány véleményével, miszerint a migrációbarát politika párhuzamos társadalmak kialakulásához vezet?

– Évtizedek óta ez a realitás, és az aktuális migránsválság csak növeli azt. A legtöbb migráns, aki most jön, férfi. Kölnben szilveszterkor már láthattuk, mihez vezet mindez. A migráció megváltoztatja a társadalmainkat. Persze Ausztriában korábban is volt bevándorlás, sokan jöttek például a volt Jugoszláviából, de a különbség az, hogy ők integrálódtak, elfogadták a szabályainkat, az életmódunkat, az álláspontunkat a nők egyenlőségéről. A mostani migránsok nézete ebben a kérdésben olyasmi, amit nem akarok Európában látni.

– Ma Budapesten tárgyal Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter. Mire koncentrálnak a migrációs politikájukban?

– Az előző osztrák kormányok nem toloncolták ki azokat a migránsokat, akiknek nincs joguk Ausztriában tartózkodni. Ez a kormány viszont következetesen végigviszi a törvényeknek megfelelően. Ez az egyik legfontosabb első lépés.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom