Külföld

Lemondatnák a baloldali kormányt Macedóniában

Azok a vezetők, akik szeretik az országukat, tapasztaltak, és nem omlanak össze a külső erők nyomása alatt – üzente Orbán Viktor a jobbközép ellenzék híveinek

Előre hozott választásokat követelt Macedóniában az az ötven-hatvanezer ember, aki az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) hívására szombaton Szkopje utcáira vonult.

Macedónia 20180604
Több tízezres tömeg követelte a baloldali kormány lemondását Szkopjéban (Fotó: Reuters - Ognen Teofilovski)

A jobbközép párt szerint Zoran Zaev szociáldemokrata miniszterelnök nem tartotta be az egy évvel ezelőtti kormányalakításkor tett ígéreteit, és nem javított az ország gazdasági helyzetén, nem gyorsította fel Macedónia euroatlanti integrációját – jelentette az MTI. A balkáni ország integrációját egyébként szomszédja, Görögország blokkolja mintegy 27 éve. Athén számára nem elfogadható a Macedón Köztársaság vagy a Macedónia név, mivel a görögök szerint emiatt Szkopje területi követelésekkel állhat elő Makedónia görög tartománnyal kapcsolatban, ahol jelentős macedón kisebbség él. Zaev hajlandó megváltoztatni az ország nevét, hogy megszabaduljon a görög vétótól. Igaz, ahogy a Deutsche Welle hét végi cikke rámutatott: kérdéses, hogy a felvetett Új Macedónia vagy Felső Macedónia név mennyiben elégítené ki Athént.

A VMRO-DPMNE elutasít mindenfajta törekvést, alkotmánymódosítást, ami az ország nevének megváltoztatását okozná. A kompromisszumos megoldásnak tartott nevek ellen egyébként Görögországban is tüntetnek. A rendezvényen – amelynek jelmondta, hogy „Macedónia győzni fog” – levetítették Orbán Viktor videoüzenetét is. A magyar kormányfő támogatásáról biztosította a VMRO-DPMNE-t és elnökét, Hrisztijan Mickoszkit. A migrációs válságra utalva hangsúlyozta, a jobbközép pártnak megvolt a bátorsága, a bölcsessége és az ereje ahhoz, hogy megvédje a macedónokat, a magyarokat, és ezáltal az európaiakat, és ezt soha nem szabad elfelejteni. „Azok a vezetők, akik szeretik az országukat, tapasztaltak, és nem omlanak össze a külső erők nyomása alatt. Meggyőződésem, hogy Mickoszki visszavezeti Macedóniát a fejlődés útjára, és visszaadja a jövőbe vetett hitet” – hangsúlyozta. A tüntetők üdvrivalgással fogadták Orbánt.


Exit poll: jobbközép siker Szlovéniában

A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzelmét jósolták a vasárnapi szlovéniai előre hozott parlamenti választásokon urnazárás után nyilvánosságra hozott első exit poll adatok. A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint az SDS 24,4 százalékot szerzett, a második helyre Marjan Sarec, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) került 12,6 százalékkal. Harmadik helyen végzett csaknem hasonló eredménnyel Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,8 százalékkal, a Baloldal (Levica) 9,5 százalékkal, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,3 százalékkal végzett. Részeredmények lapzártánk után jelentek meg.

Exit poll: jobbközép siker Szlovéniában

A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzelmét jósolták a vasárnapi szlovéniai előre hozott parlamenti választásokon urnazárás után nyilvánosságra hozott első exit poll adatok. A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint az SDS 24,4 százalékot szerzett, a második helyre Marjan Sarec, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) került 12,6 százalékkal. Harmadik helyen végzett csaknem hasonló eredménnyel Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,8 százalékkal, a Baloldal (Levica) 9,5 százalékkal, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,3 százalékkal végzett. Részeredmények lapzártánk után jelentek meg. (ŐM)