Külföld

Leleplezhették volna a neonáci terroristákat

Türingia parlamentjének vizsgálóbizottsága tegnap ezernyolcszáz oldalas jelentésben állapította meg, hogy a németországi tartomány hatóságai „totális csődöt mondtak” a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) neonáci terrorszervezet ügyében.

A keletnémet tartományban létrejött csoport 1998 elején kezdett bujkálni, mi­után a rendőrség Jénában felszámolt egy bombagyártó műhelyt, és körözni kezdett mindenkit, akinek köze volt hozzá. Az NSU három tagja, Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt és Beate Zschäpe megölt nyolc török, egy görög bevándorlót és egy rendőrt, s robbantásos merényleteket és bankrablásokat is elkövetett. 2011 őszén lepleződtek le, miután Zschäpe feladta magát, a két férfi pedig öngyilkos lett.

A bűncselekményeikkel kapcsolatban „végzett vagy nem végzett” nyomozások alapján az ügy kezelése a rendőrség, az ügyészség és az alkotmányvédelmi hivatal (belső elhárítás) oldaláról nézve is „teljes katasztrófa” a jelentés szerint. Dorothea Marx, a bizottság vezetője úgy fogalmazott: ha a hatóságok rendben elvégzik a munkájukat, más irányt vett volna a történet.

A jelentés szerint a legtöbb mulasztást az alkotmányvédelem türingiai szervezete követte el, ugyanis hiába voltak fizetett informátoraik szélsőjobboldali körökben, nem ismerték fel, hogy megalakult egy terrorista csoport. Nem volt megfelelő az információáramlás, s a szakmát jórészt az NDK-ban tanult rendőrök nem mérték fel a szélsőjobboldali szubkultúra szervezettségi fokát és veszélyességét. A hatóságok a „törökbüfé-gyilkosságok” (Döner-Morde) utáni nyomozásban nem a neonácik, hanem a török kisebbség tagjai között nyomoztak, leszámolásokra gyanakodva.