Külföld

Lebeszélnék a skótokat a szakadásról

Ahogy közeleg a szeptember 18-i skót függetlenségi népszavazás, sorra nyilatkoznak a nemzetközi szervezetek vezetői arról, hogy milyen súlyos körülményeket is kell figyelembe venniük a szavazóknak.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a The Timesnak adott interjúban beszélt arról, hogyha Skócia elszakad az Egyesült Királyságtól, újból NATO-tagságért kellene folyamodnia, és egyáltalán nincs rá garancia, hogy fel fogják venni. Mint mondta, a tagságra vágyóknak „sok-sok évig” is várniuk kell a csatlakozásra, amelyről a tagországoknak egyhangúlag kell dönteniük. A felmérések szerint többségben vannak az elszakadást ellenzők, egy friss kutatás szerint ugyanakkor 54 százalék választaná a függetlenséget, ami okkal tölti el aggodalommal a brit kormányt, mivel a királyi haditengerészet és a légierő több támaszpontot is működtet Skóciában.

Korábban az Európai Bizottság leköszönő elnöke, José-Manuel Barroso úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a független Skóciának újra be kellene adnia csatlakozási kérelmét az Európai Unióba. Mint mondta, itt is konszenzusra lesz szükség, ami a sajátos helyzetre való tekintettel „roppant nehéz” lehet, akár lehetetlennek is bizonyulhat.

Az is nyitott kérdés, hogy mivel fog fizetni a független Skócia, a kormány ugyanis megtartaná a fontot, valutaunióra lépve az Egyesült Királyság többi részével, ám London erre nem hajlandó. Alex Salmond skót kormányfő átmeneti megoldásként képzeli el a fontot, de arról mindeddig nem beszélt, hogy mi jönne azután.