Külföld

Közösen léphet fel Bécs és Budapest

Diktátorozták Orbán Viktor miniszterelnököt az osztrák bulvársajtóban

Alapvető kérdésben ért egyet a magyar és az osztrák kormány, hangsúlyozta a közmédiában Tuzson Bence államtitkár. Magyarul köszönte meg Orbán Viktornak a találkozót az osztrák alkancellár, az osztrák sajtóban viszont nem kímélték a magyar kormányt.

Jelentős, és sok esetben igen kritikus visszhangot kapott az osztrák sajtóban Orbán Viktor kormányfő bécsi látogatása. Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár közös sajtótájékoztatójukon elismeréssel beszélt a magyar miniszterelnökről, és Sebastian Kurz néppárti kancellárral is a közös pontok kerültek előtérbe: a kvóta ellenzése és a határvédelem fontossága. A két kormány között vitás kérdés a paksi bővítés és az osztrák családtámogatási rendszer átalakítása, de a sajtótájékoztató alapján egyik ügy sem terheli a kétoldalú kapcsolatokat.

Az Orbánnal szemben – különösen az utóbbi időben – kritikus jobbközép Die Presse bírálta a magyar kormány politikáját, valamint arra figyelmeztetett, Ausztria az „orbanizálódás” útjára léphet, mert Kurz tiszteli Orbánt, és követheti a politikáját. Véleménycikkében élesen kritizálta Orbán meghívását Wolfgang Fellner, az Österreich bulvárlap főszerkesztője, aki szerint a magyar kormányfő „szélsőjobboldali, embertelen a menekültekkel, antidemokratikus diktátor, környezetromboló”. Feltette a kérdést, kinek jutott eszébe az EU-ban kívülállónak számító „Rambo-diktátort” Bécsben fogadni, az új kormány első állami vendégeként.

Strache viszont méltatta Orbán Viktort tegnapi Facebook-posztjában. Azt írta, baráti beszélgetést folytattak Orbánnal, s „Magyarország egy fontos partnere Ausztriának az illegális migráció és a tömeges bevándorlás elleni küzdelemben, valamint más fontos területeken is”. „Nagyon szépen köszönöm” – üzente Budapestre, magyarul.

Magyarország és Ausztria egyetért abban, hogy a menekültpolitika a határok védelménél kezdődik – emelte ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. A politikus a Kossuth rádió 180 perc című műsorában fontosnak nevezte, hogy Magyarország és nyugati szomszédja között egyetértés legyen olyan alapvető, a jövőt meghatározó kérdésekben, mint például a migráció. Csak együttes fellépéssel lehet garantálni hosszú távon, hogy Magyarország ne változzon meg biztonsági, kulturális szempontból – mondta Tuzson. Az a migrációs politika, amelyet jelenleg Európa követ, szétveri a schengeni rendszert – hangsúlyozta az államtitkár.