Külföld

Közös az ellenség Aszaddal

A szíriai és az amerikai légierő is támadja az Iszlám Államot, amely egy törzs hétszáz tagját mészárolta le

Amerikai segítséggel sikereket érnek el a dzsihádisták ellen harcoló kurdok Moszul térségében. Eközben David Cameron brit katonai beavatkozást lebegtetett meg, egy amerikai elemző pedig a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel való békét sürgeti.

jazidiasszonyok
Jazidi asszonyok tüntetnek, hogy evakuálják őket Irakból (fotó: REUTERS/Youssef Boudlal)

A kurdok offenzívájának segítésére kilenc légi csapást mértek amerikai harci repülőgépek szombaton a dzsihádista Iszlám Államhoz (IS) tartozó célpon­tokra a moszuli gát térségében. A kurdok aznap indítottak hadműveletet azért, hogy visszafoglalják a szélsőségesektől a stratégiai fontosságú építményt, amely az ország legnagyobb gátjaként óriási terület víz- és áramellátásáért felel.

Nem csak az amerikai, hanem a szíriai légierő is támadta tegnap a dzsihádisták állásait, szokatlanul sok, húsz légi csapással. A szíriai légierő azután kezdett el koncentrálni rájuk, hogy lerohanták Észak-Irakot, ahol szíriai területeikkel egyesítve kikiáltották a kalifátusukat, az Iszlám Államot. A szervezet fegyveresei az elmúlt két hétben Szíria keleti részén, Deir-ez-Zór tartományban az as-sejtaat törzs hétszáz tagját mészárolták le, további százakat pedig elhurcoltak. Az IS „hitetleneknek” tartja a tartomány több falvát benépesítő törzs tagjait, azért offenzívát indított a megsemmisítésükre, korábban a törzs több tagját keresztre feszítették, valamint lefejezték.

A kurdok szíriai kiképzőbázisokon az IS által üldözött jazidi vallási kisebbség tagjainak százait képzi
ki a dzsihádisták elleni harcra.

A Reuters brit hírügynökség fotósának helyszí­ni beszámolója szerint a negyvenfokos hőségben fiatal és idős férfiak elszántan vettek részt a kiképzésen, ahol megtanították őket a támadófegyverek és a rakétagránát használatára.

Az USA Today hasábjain javasolta a napokban William Young amerikai politikai elemző, hogy az Iszlám Állam elleni eredményes harchoz az Egyesült Államoknak ki kellene békülnie Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, aki szintén a dzsihádisták ellen harcol. Mint írta, az iraki hadsereg láthatóan képtelen megállítani a szervezetet irányító Bakr al-Baghdadit, aki saját bevallása szerint nem ismeri el a térség hatá­rait. Libanon és Jordánia hadserege a saját határain fellép az IS terjeszkedése ellen, de elsősorban a belső fenyegetéssel kell foglalkoznia, Baghdadiék ugyanis maguk mellé állíthatják az ebben a két országban élő szunnitákat. Young szerint az amerikaiaknak segíteniük kéne Aszadot a dzsihádisták elleni harcában, és más arab államokkal összefogva kell fellépniük a szélsőségesek hatékony propaganda-hadjáratával szemben.

Az Iszlám Állam propagandája világszerte bárki számára elérhető az interneten, sőt még a szervezet pólói és egyéb ajándéktárgyai is megvásárolhatók, ami nem csak a Közel-Keleten, hanem Európában is sok hívet szerez nekik. Előbb-utóbb Nagy-Britannia utcáin is megjelennek az Iszlám Állam fegyveresei – kongatta meg a vészharangot tegnap a The Sunday Telegraph-ban megjelent cikkében a brit kormányfő. David Cameron szerint ha a külvilág nem foglalkozik a „barbár és önmagukból kifordult szélsőségesekkel”, akkor a NATO-tagállam Törökország határán terrorállam jöhet létre. A miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának „katonai képességeit” is be kell vetnie a megállításukra, ugyanakkor egyetért azzal, hogy ne vezényeljenek ki „megszálló” hadsereget. Cameron hangsúlyozta, hogy a biztonságot csak akkor lehet megteremteni, ha minden erőforrásukat, a segélyezést, a diplomáciát és a katonai képességeiket is bevetik – hogy utóbbi alatt pontosan mit értett, azt nem fejtette ki. Ami a belbiztonságot illeti, Cameron kijelentette, hogy azonnal őrizetbe vesznek bárkit, aki az Iszlám Államnak toboroz, vagy akár a zászlajukkal a kezében mutatkozik.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a Bild am Sonn­tagnak tegnap kifejtette, hogy egy önálló kurd állam létrehozása tovább gyengítené a közel-keleti térség stabilitását, ezért a kurdok támogatása mellett Irak egységének megóvására is törekedni kell.