Külföld

Korrupciós vádak Ponta pártjában

Ismét ellátogatott kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályhoz (DNA) Victor Ponta miniszterelnök, akit okirat-hamisításban, adócsalásban és pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítanak a korrupcióellenes ügyészek – értesült a Kolozsváron megjelenő Krónika napilap.

A kormányfő szerint nem beidézték, hanem önszántából ment el az ügyészségre, hogy benyújtson a védelmében egy olyan dokumentumot, amely az Európai Unió Bírósága ítéletét tartalmazza egy, az övéhez hasonló ügyben.

A szeptember 3-i ítélet Ponta szerint azt bizonyítja, hogy nem történt bűnügy, kimondja ugyanis, hogy egy jogi tanácsadói szerződést akkor is teljesítettnek kell tekinteni, ha a kifizetés megtörtént, de valós tanácsadói tevékenység nem. A kormányfő azt reméli, hogy a DNA ennek ismeretében ejti az ellene felhozott vádakat, amelyek 2007-2008-as ügyvédi tevékenységével kapcsolatosak. A DNA ugyanis azzal gyanúsítja Pontát, hogy ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

Ponta kedden azzal érvelt, hogy az Európai Unió Bírósága egy hasonló ügyben hozott határozata szerint ilyen esetben nincs is szükség valós munkavégzésre, a rendelkezésre állás is elegendő jogalap ahhoz, hogy az ügyvédi szolgáltatást elvégzettnek tekintsék.

Ide kapcsolódik, hogy felfüggesz-tették tisztségéből Sorin Oprescu bukaresti főpolgármestert kedden, akit korrupció gyanújával múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti törvényszék. Oprescut szeptember 5-én vette őrizetbe a DNA, arra hivatkozva, hogy aznap huszonötezer euró kenőpénzt vett át egy közvetítőtől. Az ügyészek a bankjegyek egy részét előzetesen megjelölték. Oprescu 2008-ban függetlenként került Bukarest élére, de 2012-ben volt pártja, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt támogatásával újrázott.