Külföld

Kormánycsere Madridban

Megvonta a bizalmat a korrupciós botrányba keveredett konzervatív Mariano RajoytólSpanyolország parlamentje, így a szocialista Pedro Sánchez lett a miniszterelnök

Leváltották Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnököt a baloldali és katalán pártok a spanyol törvényhozásban, és Pedro Sánchez szocialista politikusnak szavaztak bizalmat a kormányalakításra.

Pedro Sánchez új és Mariano Rajoy 20180602
Jövő és múlt kézfogója: Pedro Sánchez új és Mariano Rajoy lemondatott kormányfő (Fotó: Reuters - Pierre-Philippe Marcou)

A spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől pénteken Madridban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott. A 180 mandátum összegyűjtéséhez gyakorlatilag a spanyol parlament összes baloldali pártjának összefogására és a katalán küldöttek meggyőzésére is szükség volt. A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfőjelöltnek, aki akár már a hét végén elfoglalhatja hivatalát, és megnevezheti kormányának tagjait. A posztjáról leváltott Mariano Rajoy elsőként fogott kezet az új miniszterelnökkel, majd elhagyta a parlamentet. Rajoy azt mondta, „megtiszteltetés volt Spanyolország miniszterelnökének lenni”. A leváltott miniszterelnök rövid beszédében elmondta: jobb állapotban adja át az országot, mint ahogy azt átvette. „Bárcsak az utódom is elmondhatná majd ugyanezt” – tette hozzá.

Pedro Sánchez egy szocialista, Európa-barát kormány megalakítását ígérte, amelynek célja az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás. Előre hozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett, de ennek időpontjáról nem tett említést. A politikus ígéretet tett az új katalán vezetés és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására is.

A legnagyobb spanyol napilapok pénteki előzetes elemzései szerint gyenge kormány megalakulása várható, mivel a szocialistáknak 84 mandátumuk van a 350 fős törvényhozásban. A bizalmatlansági indítvány támogatása csak egy alkalmi szövetség volt a pártok között a konzervatívok leváltására – írta a baloldali El País című napilap.

A PSOE azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrány, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügy kapcsán megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott az eddig kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is, amelyetmeg is bírságoltak.

Pedro Sánchez nagy politikai túlélő. A 46 éves közgazdász végzettségű politikus több mint húszéves politikai karriert tudhat maga mögött. Sokáig Brüsszelben dolgozott, a spanyol közvélemény előtt a 2015-ös országos parlamenti választások előtt szinte ismeretlen volt. Kritikusai szerint jó külseje, kiállása közrejátszott abban, hogy akkor ő lett a megújuló szocialista párt „arca”. A 2015-ös és a 2016-os megismételt választások kudarcai ellenére a PSOE főtitkára maradt, és ellenezte azt, hogy pártja együttműködjön a konzervatívokkal. Mivel álláspontját a vezető testület leszavazta, lemondott, és visszaadta parlamenti mandátumát. Tavaly tavasszal újraindult a szocialista párt vezetéséért, és sokak legnagyobb meglepetésére visszanyerte korábbi posztját. Az elmúlt három évet nagyban jellemezte Mariano Rajoy és Pedro Sán­chez párharca, azonban több jelentős ügyben képviseltek közös álláspontot, például a katalán függetlenségi törekvések elutasításában.


Újra a „maga ura” Katalónia

Madrid jóváhagyta pénteken Quim Torra új katalán kormányának hivatalba lépését, miután annak soraiban már nem szerepel bebörtönzött vagy az igaz­ságszolgáltatás elől külföldre menekült politikus. Madrid a tavaly októberi elszakadási kísérletet követően központi felügyelet alá helyezte az autonóm régiót. Az új katalán kormány hivatalos megalakulásával megszűnik a spanyol kabinet mindenre kiterjedő irányítása Katalónia felett. Azért kellett új névsort összeállítani, mert Madrid korábban elutasította a Torra által összeállított kabinetet, mert az négy bebörtönzött vagy száműzetésben élő miniszter nevét tartalmazta.